Rola skł. Mineralnych
1.Wchodzą w skład ukł. Kostnego, jak i kom. Mięśniowych oraz skorupy jaj
2.Są częściami składowymi różnych związków organicznych
3.Regulują kondensację jonów H+ w płynie ustrojowym
4.Biorą udział w budowie licznych enzymów lub je aktywują
5.Sole mineralne regulują ciśnienie osmotyczne płynów
6.Decydują o stosunku kwasów i zasad w organizmie zwierząt
7.Sole wykazują silny wpływ na stan koloidów ciała (białka)
Co to jest odczyn fizjologiczny i od czego zależy?
Jest to stosunek pierwiastków kwasowych do pierwiastków zasadowych i ma być on równy jeden, żeby odczyn był obojętny (czyli fizjologiczny)
P+S+SiCa+K+Na+Mg=1(OBOJĘTNY)
>1 to kwaśny (mączki zwierz. , zboża)
<1 zasadowy (mleko, ziemniaki)
Zależy od stosunku pierwiastków kwasowych do zasadowych.
Rola białka w ogr.
•budulec (wzrost, regeneracja tkanek) •składnik produktów (mleko, jaja, włos) •skł. Enzymów trawiennych •skł. Regulacyjny (skł. Hormonów) •skł. Niezbędny w tworzeniu kw. Nukleinowych •odporność organizmu (immunoglobuliny) •odpowiadają za właściwości buforowe •skł. Energetyczny
Podział aminokwasów
1.egzogenne (z paszy) •walina•, leucyna, •izoleucyna, •treonina, •lizyna,• metionina, •fenyloalanina, histydyna, •tryptofan,• arginina
2.polegzogenne (organizm ich nie syntetyzuje w pewnych okolicznościach)•cystyna,• cysteina,• tyrozyna
3.endogenne (organizm sam może je wytworzyć)•alanina,• glicyna,• kwas askorbinowy, •kwas glutaminowy, •prolina, •seryna, •hydroksyprolina, •glutamina
Podział pasz ze względu na zawartość białka
Wysokobiałkowe >120g białka strawnego/jednostka owsiana
•mączki zwierzęce •śruty poekstrakcyjne •nasiona roślin strączkowych •zielonki z roś. Motylkowych •siano z roślin motylkowych •koncentraty mieszanek treściwych
[zwierzęta młode, rosnące, wysokoprodukcyjne]
Średniobiałkowe 80-100gb. Str./jo
•treściwe (skrobia) •siano łąkowe (z traw) •zielonki z traw •kiszonki z traw [bydło mleczne]
Niskobiałkowe <80g b. str./jo
•słomy, plewy •kiszonka z kukurydzy •liście buraczane •wysłodki buraczane •wytłoki jabłeczne •melasa [konie]
Cukrowce
#włókno [• Celuloza,• lignina, •hemiceluloza, •ksylany]
#bezazotowe subst. Wyciągowe [• Jednocukrowce,• kilkucukrowce, •wielocukrowce, •skrobia,• glikogen, •inulina, •kwasy organiczne]
Rola włókna
Dodatnia •Wypełnia przewód pok. – uczucie sytości •Wzmaga perystaltykę jelit •Stwarza masę gąbczastą •Dostarcza energii u przeżuwaczy i koni • Wpływa na zwiększenie ilości tłuszczu w mleku u przeżuwaczy
Ujemna •ogranicza wnikanie enzymów do wew. Kom., zmniejsza strawność (r=-0,9)
•duża ilość ogranicza pokrycie zwierząt na skł. Pok.
Podział pasz
I struktura [•Objętościowe,• treściwe, •płynne i półpłynne]
II pochodzenie [•Roślinne, •zwierzęce, •mineralne,• syntetyczne]
III miejsce produkcji [•gospodarstwa rolne, •przemysł paszowy,• zakł. Przetwórstwa płodów rolnych]
Pasze objętościowe
#suche [•siano z traw, roś. Motyl. I innych •susz z zielonek •słomy i plewy jare i ozime •strączyny i łuszczyny]
#soczyste [•Okopowe, •kiszonki, •zielonki, •młóto, •wysłodki buraczane,• wytłoki z owoców]
Pasze treściwe
#gospodarskie [ •siana zbóż i śruty •nasiona roślin strączkowych •nasiona roś. Oleistych •otręby zbożowe]
#przemysłowe
@mieszanki treściwe dla: [•Bydła,• owiec, •drobiu, •trzody chlewnej,• koni,• zwierząt futerkowych, •ryb]
@inne pasze: [•śruty poekst.,• makuchy,• ekspelery, •susz z okopowych, •mączki zwierz.,• kiełki, •preparaty mleko zastępcze, •drożdże]
Powierzchnia pastwiska (ha)
Pp=ilość SD lub masa ciała (t)obsada SDlub masa ciała (t)
Obsada-ilość szt. Dużych które może wyżywić jeden hektar pastwiska w ciągu roku pastwiskowego
Sezon pastwiskowy- od 1 maja do 15 października (od 155-165 dni)
[•Bdb 4-5 •Db 4-3 •>2]
Powierzchnia kwatery (ha)
Pk=ilość SD lub masy ciała (t)Obciążenie pastwiska SD lub t/ha
Obciążenie pastwiska- ilość sztuk dużych które Może się wypasać równocześnie w ciągu danego wypasu [30-40 krów na ha]
Ilość kwater
Ik=Powierzchnia pastwiska (ha)wielkość kwatery (ha)
Surowce wykorzystywane do sporządzenia kiszonek
•ruń pastwiskowa •.ruń łąkowa •.zielonka z roś. Motyl. (koniczyny i lucerny) •.mieszanki motylkowo-trawiaste •kukurydza •zielonki z roś. Zbożowych •.mieszanki zbożowo-strączkowe •liście okopowych •wysłodki buraczane świeże •wytłoki z owoców •młóto browarniane •okopowe (ziemniaki i buraki)
Przebieg fermentacji (wg. Foley i inni 1978)
Proces kiszenia 6tyg., ale proces fermentacji trwa 42 dni podzielony na 3 fazy.
•I od 1-4 dni •II od 4-21 •III od 21-42
I faza polega na: świeży materiał zielonki np. do silosu, materiał ubity, proces zakiszania tylko w warunkach beztlenowych. Rośliny jeszcze żyją, oddychanie zachodzi, wydziela się ciepło, wzrost temp w tej fazie i CO2; pory wypełniają się Co2, w tym czasie glukoza pod wpływem enzymów drożdży i drożdżaków- z glukozy powstaje alkohol który ulega utlenieniu i powstaje kwas octowy. ...
mrozek2002