Ściąga paszoznawstwo egzamin(1).docx

(32 KB) Pobierz

Rola skł. Mineralnych

1.Wchodzą w skład ukł. Kostnego, jak i kom. Mięśniowych oraz skorupy jaj

2.Są częściami składowymi różnych związków organicznych

3.Regulują kondensację jonów H+ w płynie ustrojowym

4.Biorą udział w budowie licznych enzymów lub je aktywują

5.Sole mineralne regulują ciśnienie osmotyczne płynów

6.Decydują o stosunku kwasów i zasad w organizmie zwierząt

7.Sole wykazują silny wpływ na stan koloidów ciała (białka)

 

Co to jest odczyn fizjologiczny i od czego zależy?

Jest to stosunek pierwiastków kwasowych do pierwiastków zasadowych i ma być on równy jeden, żeby odczyn był obojętny (czyli fizjologiczny)

P+S+SiCa+K+Na+Mg=1(OBOJĘTNY)

>1 to kwaśny (mączki zwierz. , zboża)

<1 zasadowy (mleko, ziemniaki)

Zależy od stosunku pierwiastków kwasowych do zasadowych.

 

Rola białka w ogr.

budulec (wzrost, regeneracja tkanek)składnik produktów (mleko, jaja, włos)skł. Enzymów trawiennychskł. Regulacyjny (skł. Hormonów)skł. Niezbędny w tworzeniu kw. Nukleinowych  •odporność organizmu (immunoglobuliny)odpowiadają za właściwości buforoweskł. Energetyczny

 

Podział aminokwasów

1.egzogenne (z paszy) walina, leucyna, izoleucyna, treonina, lizyna, metionina, fenyloalanina, histydyna, tryptofan, arginina

2.polegzogenne (organizm ich nie syntetyzuje w pewnych okolicznościach)
cystyna, cysteina, tyrozyna

3.endogenne (organizm sam może je wytworzyć)alanina, glicyna, kwas askorbinowy, kwas glutaminowy, prolina, seryna, hydroksyprolina, glutamina

 

Podział pasz ze względu na zawartość białka

Wysokobiałkowe >120g białka strawnego/jednostka owsiana

mączki zwierzęceśruty poekstrakcyjnenasiona roślin strączkowychzielonki z roś. Motylkowychsiano z roślin motylkowychkoncentraty mieszanek treściwych

[zwierzęta młode, rosnące, wysokoprodukcyjne]

Średniobiałkowe 80-100gb. Str./jo

treściwe (skrobia)siano łąkowe (z traw)zielonki z trawkiszonki z traw [bydło mleczne]

Niskobiałkowe <80g b. str./jo

słomy, plewykiszonka z kukurydzyliście buraczanewysłodki buraczanewytłoki jabłecznemelasa [konie]

 

Cukrowce

#włókno [• Celuloza, lignina, hemiceluloza, ksylany]

#bezazotowe subst. Wyciągowe [• Jednocukrowce, kilkucukrowce, wielocukrowce, skrobia, glikogen, inulina, kwasy organiczne]

 

Rola włókna

Dodatnia Wypełnia przewód pok. – uczucie sytościWzmaga perystaltykę jelitStwarza masę gąbczastąDostarcza energii u przeżuwaczy i koni Wpływa na zwiększenie ilości tłuszczu w mleku  u przeżuwaczy

Ujemna ogranicza wnikanie enzymów do wew. Kom., zmniejsza strawność (r=-0,9)

duża ilość ogranicza pokrycie zwierząt na skł. Pok.

 

Podział pasz

I struktura [Objętościowe, treściwe, płynne i półpłynne]

II pochodzenie [Roślinne, zwierzęce, mineralne, syntetyczne]

III miejsce produkcji [gospodarstwa rolne, przemysł paszowy, zakł. Przetwórstwa płodów rolnych]

Pasze objętościowe

#suche [siano z traw, roś. Motyl. I innychsusz z zieloneksłomy i plewy jare i ozimestrączyny i łuszczyny]

#soczyste [Okopowe, kiszonki, zielonki, młóto, wysłodki buraczane, wytłoki z owoców]

Pasze treściwe

#gospodarskie [ siana zbóż i śruty nasiona roślin strączkowych nasiona roś. Oleistych otręby zbożowe]

#przemysłowe

@mieszanki treściwe dla: [Bydła, owiec, drobiu, trzody chlewnej, koni, zwierząt futerkowych, ryb]

@inne pasze: [śruty poekst., makuchy, ekspelery, susz z okopowych, mączki zwierz., kiełki, preparaty mleko zastępcze, drożdże]

 

Powierzchnia pastwiska (ha)

Pp=ilość SD lub masa ciała (t)obsada SDlub masa ciała (t)

Obsada-ilość szt. Dużych które może wyżywić jeden hektar pastwiska w ciągu roku pastwiskowego

Sezon pastwiskowy- od 1 maja do 15 października  (od 155-165 dni)

[•Bdb 4-5Db 4-3>2]

Powierzchnia kwatery (ha)

Pk=ilość SD lub masy ciała (t)Obciążenie pastwiska SD lub t/ha

Obciążenie pastwiska- ilość sztuk dużych które Może się wypasać równocześnie w ciągu danego wypasu [30-40 krów na ha]

Ilość kwater

Ik=Powierzchnia pastwiska (ha)wielkość kwatery (ha)

 

Surowce wykorzystywane do sporządzenia kiszonek

ruń pastwiskowa.ruń łąkowa.zielonka z roś. Motyl. (koniczyny i lucerny).mieszanki motylkowo-trawiastekukurydzazielonki z roś. Zbożowych.mieszanki zbożowo-strączkoweliście okopowychwysłodki buraczane świeżewytłoki z owocówmłóto browarnianeokopowe (ziemniaki i buraki)

Przebieg fermentacji (wg. Foley i inni 1978)

Proces kiszenia 6tyg., ale proces fermentacji trwa 42 dni podzielony na 3 fazy.

I od 1-4 dniII od 4-21III od 21-42

I faza polega na: świeży materiał zielonki np. do silosu, materiał ubity, proces zakiszania tylko w warunkach beztlenowych. Rośliny jeszcze żyją, oddychanie zachodzi, wydziela się  ciepło, wzrost temp w tej fazie i CO2; pory wypełniają się Co2, w tym czasie glukoza pod wpływem enzymów drożdży i drożdżaków- z glukozy powstaje alkohol który ulega utlenieniu i powstaje kwas octowy. ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin