OCZYSZCZANIE ORGANIZMU.doc

(462 KB) Pobierz
OCZYSZCZANIE ORGANIZMU

OCZYSZCZANIE ORGANIZMU

 

Oczyszczanie organizmu solą

 

 

Stopy

 

Oto metoda oczyszczania organizmu domowym sposobem  - zamiast plastrów chińskich, dużo bardziej efektywna :

 

Do miski wsypujemy ok.3 garści soli kamiennej to zalewamy ok. 50 ml spirytusu można dodać kilka kropel olejku szałwiowego 100%, lub nalewki szałwiowej na etanolu (do kupienia w sklepach zielarskich lub aptece). Kładziemy bose wyszorowane i „wypeelingowane” dokładnie stopy do tej miski tak aby cała podeszwa dokładnie ułożyła się na „papce” z soli. Tak trzymamy ok. 20-30 minut, taki zabieg powtarzamy na początku 3x co drugi dzień , potem 1raz w miesiącu.

 

Ciało:

 

Zabieg wykonujemy najlepiej w wannie. Nacieramy zwilżone ciało solą kamienną lub solą morza Martwego – możemy dodać do soli kilka kropel olejku herbacianego 100%. Wcieramy sól dokładnie w całe ciało, łącznie z pępkiem, kanałami usznymi, szyją , okolicami węzłów chłonnych, pach, a także w skórę głowy  – tak pozostajemy kilka minut. Następnie spłukujemy i zmywamy ciało delikatnym mydłem i po wysuszeniu ręcznikiem nacieramy oliwką . Taki zabieg spowoduje nie tylko sukcesywne oczyszczanie z toksyn, ale także oczyszczenie i poprawienie stanu skóry – dogłębne oczyszczenie porów,  oraz wzmocnienie cebulek włosowych.

 



Oczyszczanie kości i stawów

 

 

 

Podstawową przyczyną zanieczyszczenia kości i stawów jest spożywanie nadmiernej ilości pożywienia przetworzonego i zawartych w nich konserwantów, a tym samym zakwaszanie organizmu. Nie strawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach.

Przez długie lata nieprawidłowego odżywiania nagromadzony w organizmie kwas szczawiowy „cementuje” nasze stawy. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy odczuwać bóle. Z początku odczuwamy bóle w stopach, kolanach, w stawach biodrowych.

Toksyny ” wędrują” wzdłuż kręgosłupa do ramion, szyi, barków i palców rąk. Niezależnie od tego, ile kto ma lat, jest tylko jedna przyczyna utraty elastyczności stawów – zanieczyszczenia organizmu.

Oczyszczanie stawów należy przeprowadzić przez kolejne trzy dni, na co zużyjecie 15 g liścia laurowego. Podczas kuracji w miarę wydalania soli i piasku mocz może zmieniać barwę od zielonego do jasnoczerwonego. To normalne zjawisko. Po 7 dniach kurację oczyszczenia należy powtórzyć.

przepis: 5 g liścia laurowego drobno pokruszyć, wrzucić do 300 ml wrzątku, gotować na małym ogniu 5 minut, następnie wywar wlać do termosu i odstawić na 5 godzin, żeby się odstał. Następnie płyn przecedzić, przelać do naczynia i pić małymi łykami co 15 -20 minut w ciągu 12 godzin. Postępujemy tak samo przez 3 dni.

Uwaga! Całego naparu od razu pić nie wolno, ponieważ można spowodować krwotok.

 

Dobrym środkiem na odbudowanie chrząstki stawowej jest preparat Mumio oraz  maść na bazie Biszofitu.

 

Warto wraz z kuracją ograniczyć spożywanie nadmiaru białka, głównie  jajek, mleka oraz cukrów. Ćwiczenia fizyczne np.  Joga, 5 Tybetańskich Rytuałów, Chi Kung wspomogą oczyszczanie stawów i wprowadzenie równowagi energetycznej ciała.

 



Oczyszczanie nerek

 

 

Niektóre zewnętrzne objawy zanieczyszczonych nerek:

1. Pojawienie się worków pod oczami.

2. Białe kropki na paznokciach.

 

Niektóre przyczyny nieprawidłowej pracy nerek:

- nagromadzenie śluzu, z którego powstają kamienie

- rozszerzenie nerek od nadmiaru spożycia płynów

- zwężenie nerek od nadmiaru spożywania soli, mięsa, ryb, pieczywa, słodyczy, produktów mącznych i rafinowanych .

 

Jeśli pod oczami pojawiają się worki, to świadczy o nadmiarze płynów i złogów tłuszczu w nerkach.

Jeśli przy dotyku worek jest miękki, to świadczy o dużych i ilościach spożywanych płynów. Jeśli worek jest twardy, jest to spowodowane nadmiarem spożywania żółtego sera, tłustych produktów mlecznych, tłustego mięsa słodyczy i tłuszczu zwierzęcego. Jeśli powieki są zaczerwienione, jest to oznaka tworzenia się kamieni.

Przy prawidłowej pracy nerek, człowiek powinien oddawać mocz 3 – 4 razy dziennie. Natomiast jeśli mocz oddajemy częściej, to należy zmniejszyć ilość spożywanych płynów. Kolor moczu powinien mieć barwę jasnego piwa.

Jeśli kolor moczu jest bardzo jasny, to należy spożywać więcej soli, jeśli ciemny, to spożycie soli należy zmniejszyć.

Jeśli wokół oczu pojawiają się ciemnobrązowe koła, świadczy to o spożywaniu dużych ilości soli i produktów zawierających sole. W takich przypadkach należy przejść na dietę bez soli, zamiast soli używać różnego rodzaju przyprawy (suszony czosnek, pietruszka itp.)

 

SPOSOBY OCZYSZCZANIA NEREK:

 

Spośród wielu wariantów oczyszczania nerek omawiamy tu najbardziej skuteczne. Można stosować dowolny z nich,można je stosować wymiennie.

 

Wariant 1: Dobry wynik daje oczyszczanie nerek przy pomocy mieszanki soków z marchwi, selera, pietruszki w proporcji (9:5:2).

Wciągu dnia należy 3-4 razy pić najlepiej przed jedzeniem 1/2 szklanki mieszanki.

Czas trwania kuracji 1-2 tygodnie. W pierwszym roku co 3 miesiące kuracje należy powtarzać, następnie raz w roku.

 

Wariant 2: W celu rozpuszczenia i rozdrobnienia do wielkości ziarna piasku wszystkich kamieni w organizmie jest konieczny napar z owoców dzikiej róży.

Dwie łyżki stołowe owoców dzikiej róży zalać 200 ml. wody, gotować przez piętnaście minut a, następnie ostudzić. Po tym przecedzić i pić po 1/3 szklanki trzy dziennie .

Czas trwania kuracji – dwa tygodnie. Co trzy miesiące powtarzać kurację.

 

Wariant 3: Czyszczenie nerek za pomocą olejku jodłowego. Dodajemy do środka moczopędnego (najlepiej soku)  5 kropli olejku jodłowego i wypijamy pół godziny przed jedzeniem. Olejek należy dobrze wymieszać np. z sokiem i pić przez słomkę, by uchronić zęby. Tak przygotowany preparat pijemy w ciągu 5 dni. Po 3-4 dniach zauważymy, że mocz nieznacznie zmętnieje. Później mogą wyjść kamienie. Po 2 tygodniach powtarzamy tą procedurę dla otrzymania pożądanych efektów.

 

Sok z pietruszki – bardzo skuteczny środek przy schorzeniach układu moczowego-płciowego i kamieniach w nerkach (szczególnie wtedy, gdy w moczu znajduje się białko, lub w nerkach jest infekcja). Sok z pietruszki jest jednym z najsilniej działających, dlatego też należy go spożywać oddzielnie, w czystej postaci, w ilości powyżej 30-50 g.

Po wydaleniu kamieni z nerek należy zmienić sposób odżywiania ponieważ kamienie są tylko skutkiem, główną przyczyną ich tworzenia się – to nadmiar kwasu moczowego i jego soli, które to w wyniku wielu przyczyn (zaburzenia przemiany materii, dziedziczności, itp.) nie są wydalane z organizmu.

Należy wyeliminować z jadłospisu produkty zawierające dużo białka, szczególnie: wątrobę, smażone i wędzone mięso, ryby solone, buliony mięsne, itp. Należy spożywać więcej sałatek, surówek owoców, przerośniętej pszenicy, codziennie pić soki. Sałatki można umiarkowanie solić, żeby stymulować prace nerek i unikać słodyczy, która je zaburza.

 

Oprócz tego warto stale stymulować krwioobieg w kapilarach. Pomoże w tym bieganie, ćwiczenia fizyczne, joga. Tylko stosując takie kompleksowe podejście można utrzymać nerki w zdrowiu.

 

Punkty akupresury wspomagające i oczyszczające nerki:

 

 

Profilaktyka przy kamieniach nerkowych powinna być skierowana na tworzenie niewielkich ilości kwasu moczowego, jego rozpuszczaniu się i wydalaniu. Wykluczamy produkty bogate w białko (wątróbkę, nerki, smażone i wędzone mięso, słone ryby, wywary mięsne). Wspomniane produkty zwiększają ciężar właściwy szczątkowego azotu, który będąc wydalony z organizmu zwiększa obciążenie nerek. Zaleca się picie soków warzywnych świeżo wyciskanych, jedzenie surówek, owoców i kiełków. Do surówek dobrze jest dodawać suchą kapustę morską, stymulując tym czynność nerek. Unikać należy słodyczy, które również obciążają nerki.

 



oczyszczanie organizmu – wątroba

 

 

OCZYSZCZANIE WĄTROBY

 

Niektóre zewnętrzne objawy zanieczyszczonej wątroby:

 

1. Pojawienie się na ciele piegów, znamion brązowych i brodawek.

2. Brązowe plamy przy korzeniach włosów.

3. Zimna i wilgotna skóra ciała i rąk.

4. Zabarwiony na żółto spód języka.

5. Brak możliwości zrobienia prawą nogą kroku takiej samej długości jak lewą.

 

Przyczyny nieprawidłowej pracy wątroby:

 

- nadmierne spożywanie posiłków i płynów,

- nadmierne spożywanie cukru, produktów cukrowych, owoców i alkoholu,

- nadmierne spożywanie tłuszczów, oleju roślinnego oraz tłustego mięsa,

- nadmierne spożywanie posiłków gotowanych i rafinowanych,

- nadmierne spożywanie chleba (świeżego) i wyrobów mącznych,

- przyzwyczajenie do spożywania posiłków przed snem lub w nocy.

 

Profilaktyka

 

1. Zmniejszyć ilość spożywanych posiłków.

2. Nie jeść śniadania.

3. Spożywać więcej gotowanych warzyw (30-40%) od ogólnej ilości posiłków na dobę.

3. Zimą należy jeść więcej kiszonej kapusty.

5. Jeść więcej twarogu, zsiadłego mleka, kefiru.

6. Spożywać wszystko świeżo przygotowane (nie jeść posiłków podgrzewanych lub z poprzedniego dnia).

7. Pić i starać się przygotowywać posiłki na topionej wodzie.

 

Co wzmacnia wątrobę

 

§        Oczyszczanie i wzmacnianie krwi. Gruntowną kurację oczyszczającą (np. sokami warzywnymi) najlepiej przeprowadzić wiosną. Na co dzień można stosować zioła, np. ostropest plamisty. Krew wzmacniają gotowane buraki (lub sok ze świeżych) i szpinak (ale nie mrożony).

§        Dieta bogata w suszone owoce, np. daktyle. Alkohol zastąp piwem z pszenicy albo bardzo gorzkim zwykłym (w niewielkiej ilości). Ogranicz produkty surowe i kwaśne (zwłaszcza cytrusy).

§        Patrzenie na wszystko, co zielone. Bardzo dobrą terapią jest ogrodnictwo i długie spacery wśród zieleni. Możesz pomalować na zielono ścianę w pokoju, ale dobierz odcień, który Ci odpowiada, bo przy gorącej wątrobie niektóre zielenie mogą drażnić.

 

Co osłabia wątrobę

 

§        „Gorące” emocje i alkohol! A zapite emocje to istny zamach na ten organ. Równie szkodliwe jest tłumienie złości.

§        Antybiotyki, hormony, sterydy. Jeśli stale przyjmujesz któreś z nich, należy regularnie odtruwać wątrobę!

 

Miękkie oczyszczanie wątroby sokami warzywnymi

 

Pierwszy zestaw;

Marchew 300g,ogórek świeży 90g, burak 90g.

 

Drugi zestaw;

Marchew 270g, seler 130g, pietruszka 60g.

 

Pić rano na czczo. Stosować najlepiej latem i jesienią.

 

Oczyszczanie igliwiem

 

Wziąć 5 stołowych łyżek igliwia sosny lub świerku, drobno posiekać, zaparzyć wrzątkiem 0,5 litra i gotować 10 minut na małym ogniu. Przecedzić i wlać do termosu. . Pić w ciągu dnia małymi łykami o dowolnej porze. Wywar należy robić codziennie świeży. W trakcie tej kuracji mocz będzie mętny i zabarwiony na różne kolory. Kiedy mocz wróci do normalnego zabarwienia (kolor jasnego piwa), kuracja powinna być zakończona. Kurację należy stosować w lutym, marcu i kwietniu.

Instrukcja pełnego oczyszczenia wątroby

 

Skuteczność oczyszczenia wątroby zależy od całkowitego zastosowania się do przepisu i przeprowadzenia wszystkich etapów.

 

Etap pierwszy. Wcześniejsze przygotowanie- ,,złagodzenie” organizmu. Jest to niezbędne do tego, by rozluźnić, nagrzać i nawilżyć organizm.

,,Złagodzenie” organizmu można osiągnąć korzystając z sauny lub biorąc gorącą kąpiel. Takich zabiegów powinno być przynajmniej 5 (po 10-20 min).

Najważniejsze, by poczuć rozluźnienie, zrelaksowanie po takim zabiegu łagodzącym i rozgrzanego całego ciała. ostatnie ,,złagodzenie” proszę przeprowadzić na dzień przed głównym zabiegiem oczyszczającym.

 

Etap drugi. Przez 3-4 dni przed oczyszczeniem żywić tylko głównie produktami pochodzenia roślinnego, pić 0,5 l świeżo wyciśniętego soku z buraka + jabłek, w porcji (1:4), a codziennie na noc pić napar z ziół przeczyszczających.

 

Etap trzeci. Oczyszczenie właściwe lepiej przeprowadzać pod koniec tygodnia (piątek- sobota- niedziele).

1-2 dzień-przez cały dzień pić tylko sok w dowolnej ilości. Gdy chce się jeść -pijcie sok, chce się pić -pijcie sok (burak + jabłka,1;4).

Podczas dnia jak najwięcej się poruszać, przebywać na świeżym powietrzu (tylko nie należy marznąć i schładzać ciała). Przy silnym uczuciu głodu jeść pieczone jabłka z miodem. Wieczorem przed snem wziąć ciepłą kąpiel (10-15 min.), wypić napar z ziół przeczyszczających.

3 dzień - rano wypić napar z ziół przeczyszczających, następnie w ciągu dnia do godziny 18-ej pić sok (podczas silnego głodu jeść pieczone jabłka z miodem).

Po godzinie 14-ej od czasu do czasu nagrzewać powierzchnię wątroby poduszką elektryczną lub termoforem – tak do godziny 18-ej.

O 18-ej przyrządzić mieszankę z; 150 g oliwki z oliwek i 150 g soku z cytryny, 6 plasterków cytryny, ząbek czosnku- rozdrobnić i przełożyć do słoiczka z wieczkiem. Przygotować ciepłą pościel. Jeżeli już wszystko jest przygotowane należy o 18.30 wziąć gorący prysznic, dobrze rozgrzać ciało, wytrzeć do sucha i położyć się do łóżka . O 19.00 wstać, wypić 2 łyżki oliwki i natychmiast popić 2 łykami soku z cytryny, jeśli zbiera się Państwu na wymioty wziąć i ssać plasterek cytryny, jeśli ten stan nie mija, otworzyć słoiczek z czosnkiem i powąchać. Nieprzyjemne uczucie minie. Potem należy znów się położyć i rozgrzewać wątrobę. Za 15 minut znów wypić oliwkę i sok z cytryny.

I tak co 15 minut, dopóki nie wypijecie Państwo całej oliwki i całego soku. Jeśli po kolejnej porcji ( zwykle po czwartej) nudności nie przechodzą, proszę się ograniczyć do już wypitej. Następnie należy się położyć do łóżka na prawy bok, położyć poduszkę elektryczną lub termofor na wątrobę i oglądać telewizję lub czytać.

Jeśli pojawił się niepokój, proszę zażyć 2 tabletki Nospy. Po 1,5- 2-3 godzinach rozpocznie się parcie i opróżnianie jelit. Mniej więcej około północy proszę wypić napar z ziół przeczyszczających i położyć się spać.

Rano wypijcie napar z ziół przeczyszczających i zjedzcie lekkie śniadanie z produktów roślinnych, owoców i warzyw, można zjeść kaszę na wodzie. Na obiad zupę wegetariańską (jarzynową), na kolację pieczone lub gotowane ziemniaki z dodatkiem z zieleniny, ryż z duszonymi warzywami itp. Od następnego dnia rozszerzajcie menu.

 

Ile razy należy oczyszczać wątrobę

 

Pierwsze czyszczenie jest najtrudniejsze, ponieważ organizm traci dużo sił. Zwykle jest wydalane dużo starej żółci, pleśni, białych nici, zielonych „koreczków” ale kamieni może nie być. To nie oznacza, że oczyszczenie się nie udało. Po prostu wątroba jest silnie zanieczyszczona i podczas kolejnych oczyszczeń pojawiają się kamienie. Drugie oczyszczanie jest już łatwiej przeprowadzić. Powinno się ono odbyć po 3-4 tygodniach, następne oczyszczania należy przeprowadzać raz na 3 miesiące. Po 5-7 oczyszczaniach można przeprowadzać kurację raz na rok. Kolejne oczyszczania jeszcze są niezbędne dlatego, że kamienie w wątrobie i przewodach żółciowych powoli się osadzały przez wiele lat stając się gładkie, przyjmowały kształt przewodów żółciowych. Przeprowadzając oczyszczanie, rozdrabniają się kamienie, one zaczynają się poruszać ich kształt i położenie się zmienia, swoimi chropowatymi brzegami mogą podrażniać ścianki przewodów żółciowych. W czasie kolejnych oczyszczań kamienie się zmniejszają i następnie są swobodnie wydalane. Jeśli po 2 dniach od czasu pierwszego oczyszczania odczuwa się ciężkość w wątrobie, po 2 tygodniach należy zabieg oczyszczania powtórzyć. Osoby, które mają usunięty pęcherzyk żółciowy na pewno zapytałyby; A czy mogą one czyścić wątrobę ? Nie tylko mogą, ale jest to nawet konieczne.

 

Odżywianie po oczyszczaniu wątroby

 

Należy wiedzieć jakie produkty są szkodliwe dla wątroby i wyeliminować je z jadłospisu. Są to smażone mięso, ryba, ostre tłuste przekąski ( szczególnie zimne), żywność, która jest bogata w skrobię – biała mąka, słodkie pieczywo, ciastka, herbatniki – zatykają tkanki wątroby, a także grzyby. Przy schorzeniach wątroby należy ograniczyć ocet, pieprz, musztardę, rzepę, rzodkiew, smażoną cebulę, kawę, kakao.

W celu wzmocnienia chorej wątroby należy pić soki ( burak + marchew), w porcji 1; 4, do 0,5 l dziennie. Wątrobie są niezbędne witaminy A, C, B, K, które w dużej ilości znajdują się w żółtku kurzego jaja, maśle śmietankowym, twarogu, pomidorach, burakach, marchwi, kabaczkach, kalafiorze, winogronie, arbuzie, truskawkach, jabłkach, śliwkach suszonych, przerośniętej pszenicy, dzikiej róży, porzeczkach.

Przy procesach zapalnych w wątrobie i pęcherzyku żółciowym jest bardzo pożyteczna ” uzdrawiająca kasza”, którą się przyrządza w następujący sposób: 100 g przerośniętej pszenicy, 100 g gotowanych buraków, 100 g gotowanej marchwi, 100 g suszonych moreli. Wszystko skręcić na maszynce do mięsa, do masy dodać 2 łyżki soku z cytryny i trochę miodu. W smaku masa powinna być przyjemnie kwaskowa. Zamiast picia naparu ziół przeczyszczających, dobrze jest oczyścić jelita, robiąc lewatywę (na 400 g przegotowanej wody dodać 2 łyżeczkę soku z cytryny) – to poprawia efekt oczyszczania jelit.

 



Oczyszczanie organizmu – jelito grube

 

 

Przyroda tak mądrze stworzyła człowieka, że wszystkie wewnętrzne zmiany są widoczne na zewnątrz. Można je rozpoznać; po języku, paznokciach, ustach, policzkach, czole, brwiach, włosach. Nawet każda zmarszczka na twarzy świadczy o zmianach zachodzących wewnątrz naszego organizmu, np.; płatek ucha świadczy o układzie hormonalnym, włosy to wskaźnik życiowych sił i stanu układu nerwowego, broda- wskaźnik sił woli i fizycznej wytrzymałości, policzki świadczą o sile pracy serca, stan skóry na szyi- wskaźnik biologicznego wieku. Kształt ucha sygnalizuje zmiany w kręgosłupie, język wskazuje na stan układu pokarmowego. Budowa i kolor górnej wargi mówią o jakości naszej krwi, kształt nosa to silne lub słabe kości. Paznokcie świadczą o stanie układu pokarmowego, wątroby, nerek, trzustki. Nawet charakter pisma zmienia się przy chorobie. Jeśli przy pisaniu końcowe wiersze przeważnie opuszczamy w dół, świadczy to o chorobach żołądka, natomiast gdy końcowe wiersze podnosimy w górę to znaczy, że chora jest wątroba.  Chodzi o to, by obserwując zewnętrzne objawy móc obronić się przed chorobami.

 

Jelito grube

 

Niektóre objawy zanieczyszczonego jelita grubego: zaparcia, wzdęcia brzucha, skórne egzemy, wągry, alergie, czarny nalot na zębach, szary nalot na języku, nieprzyjemny zapach potu i skóry.

 

Profilaktyka:

 

1.Ograniczyć spożywanie następujących produktów: mięsa, czekolady, słodyczy, cukru, krowiego mleka, jaj, białego chleba.

2.Pić rano i wieczorem po jednej szklance kefiru.

3.Dokładnie żuć pokarmy (każdy kawałek żuć od 35 do 50 razy).

4.Nie pijać w trakcie jedzenia.

5.Zmiejszyć spożywanie kawy i herbaty

Test na sprawdzenie prawidłowej pracy jelita grubego: należy wypić 2 łyżki stołowe świeżego soku z buraka. Jeśli po 4 godzinach mocz zabarwi się, oznacza, że jelito grube nie spełnia swojej funkcji.

 

Miękkie sposoby oczyszczania jelita grubego :

 

Oczyszczanie kefirem

 

1. Pierwszy dzień; wypić 2,5 litra kefiru w 6 dozach wraz sucharkami z czarnego pieczywa (nie spożywać żadnych posiłków).

2. Drugi dzień; wypić 1,5 do 2 litrów soku z jabłek w dozach wraz z sucharkami z czarnego pieczywa .

Sok powinien być świeżo przygotowany, jabłka powinny być słodkie (nie spożywać żadnych posiłków).

1. Trzeci dzień; w ciągu dnia jeść tylko sałatki z gotowych warzyw (buraki, marchew, ziemniaki, można, dodać kiszone ogórki, kiszoną kapustę, cebulę, olej roślinny, wraz z sucharkami z czarnego pieczywa).

 

Oczyszczanie suszonymi owocami

 

Śliwki suszone 400g, daktyle 200g, morele 200g, figi 200g- wszystko to zemleć w maszynce do mielenia. Do otrzymanej masy dodać 200g miodu i wszystko razem wymieszać.

Przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce. Pić wieczorem przed snem po 1 stołowej łyżce. Kurację należy stosować raz na trzy miesiące.

 

Oczyszczanie warzywami i owocami

 

1. Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie.

Stosować przez 14 dni.

2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 1-2 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ. Razem z białym miąższem jeść pomarańcze rano i wieczorem.

Stosować przez 14 dni.

3.Dziesięć suszonych śliwek, wieczorem zalać wrzątkiem, odstawić na noc. Rano na czczo wypić wodę, śliwki zjeść. Następnie znowu zaparzać 10 suszonych śliwek. Odstawić do wieczora. Wieczorem, przed snem wodę wypić, śliwki zjeść. Kurację stosować przez 10 dni.

 

odtwarzanie normalnej flory bakteryjnej

 

Częste przyjmowanie lekarstw (szczególnie antybiotyków), spożywanie słodyczy, ciasta drożdżowego, mleka, a także nieprawidłowe łączenie produktów w potrawach sprzyja zagnieżdżeniu się w przewodzie pokarmowym obcych mikroorganizmów- bakterii, grzybów, drożdży. Te pasożyty wdzierają się do śluzówki dróg pokarmowych żywią się naszą krwią i wydalają „w nas” trujące produkty fizjologiczne – „toksyny”. Toksyny te są przyczyną bólów głowy, różnego rodzaju alergii, szybkiego męczenia się, angin, przeziębień, katarów, częstych zapaleń oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bólów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itd. Jednym słowem działalność tych bakterii w naszym organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna. Niszcząc zdrową mikroflorę, bakterie chorobotwórcze powodują dysbakteriozę, na którą cierpi, według danych specjalistów, do 80% populacji, niezależnie od wieku. W walce z chorobotwórczymi ” pasożytami ” najbardziej skuteczny jest czosnek.

 

Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku wieczorem dwie godziny po kolacji, sygnałem wyzdrowienia będzie nie odczuwanie ociężałości lub wzdęcia brzucha (powiększenie żołądka) po spożyciu pokarmu. Czosnek należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie jedzenia czosnku w jamie ustnej, przełyku i w żołądku pojawia się silne pieczenie. Trzeba pocierpieć, ponieważ sok czosnku „zabijając” bakterie chorobotwórcze wchłania się w pojawi...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin