16663.txt

(155 KB) Pobierz
BARBARA LASOTA, RENATA SŁAWIŃSKA
POTRAWY JAK Z BAJKI
PVos2ynsl<i   i S-Ka
BARBARA LASOTA, RENATA SŁAWIŃSKA
POTRAWY JAK Z BAJKI
102 przepisy
VVoS2ynski    І   S-U.O.
Warszawa 1998
Copyright © Prószyński i S-ka 1997 Wszystkie prawa zastrzeżone
Zdjęcia:
Jerzy Mańkowski - str.: 5-Ю, 11 (górne), 13-20, 61-65, 67-72, 73 (dolne),
75, 86-94
Michał Wolniak - str.: 11 (dolne), 12, 21-60, 66, 73 (górne), 76-85
Redakcja: Barbara Wiśniewska
Opracowanie graficzne i redakcja techniczna: Elżbieta Urbańska
ISSN 1234-7779 ISBN 83-7180-664-7
Wydanie I
Nakład 220 000 egz.
Wydawca: Prószyński i S-ka SA ul. Garażowa 7, 02-651 Warszawa
Druk i oprawa:
Zakłady Graficzne sp. z o.o.
ul. Okrzei 5, 64-920 Piła
Od autorek
Kolejna książeczka, którą oddajemy w Państwa ręce, nieco różni się od dotychczas wydanych w „Biblioteczce Poradnika Domowego". Zawiera bowiem przepisy (wszystkie zilustrowane zdjęciami) na niewielkie dania i przysmaki przygotowane przede wszystkim z myślą o dzieciach: małych i dużych, niejadkach i łasuchach. Nawet najprostsze potrawy sporządzone według tych przepisów są bardzo kolorowe, fantazyjnie udekorowane, no i mają oryginalne nazwy zaczerpnięte z bajek, wierszyków, filmów lub programów telewizyjnych dla dzieci. Są więc jak z bajki. Cieszą oczy, pobudzają wyobraźnię i apetyt.
Propozycje zawarte w książeczce pozwolą urozmaicić codzienne menu naszych dzieci i ułatwią urządzanie przyjęć np. z okazji imienin, urodzin, Dnia Dziecka. Maluchy na pewno chętnie włączą się w przygotowanie bajecznych potraw oraz ich dekorowanie. Obok pysznych przekąsek, sałatek, ciast i ciasteczek, deserów i napojów nie przejdzie obojętnie żadne dziecko. Również gościom dorosłej latorośli, obchodzącej osiemnastkę, mogą przypaść do smaku zawijanki Filipa, frytki Paszczaka, sałatka Włóczykija i surówka Rudej Kitki czy kruszon Czarodziejki z Księżyca.
Mamy nadzieję, że pałaszowanie bajecznych potraw sprawi wiele radości mniejszym i większym dzieciom, a ich przygotowywanie będzie niezłą zabawą.
3
ZIMNE CO NIECO
Bajeczne jajeczka
5 jaj ugotowanych
na twardo, pomidor,
kilka rzodkiewek,
plasterek grubej kiełbasy,
kilka plasterków
surowej marchwi,
kawałek ogórka,
kilka listków sałaty,
2 łyżki gęstego majonezu,
kilkanaście ziarenek
pieprzu,
lekki sos chrzanowy
Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Czubki jaj równo odciąć i ustawić na sałacie. Z jednego jaja i połówki pomidora zrobić mu-chomorka, a z pozostałych główkę pajacyka w kapeluszu z kiełbasy, myszkę, kotka lub inne zwierzaki--cudaki z oczami z pieprzu oraz pyszczkiem, wąsami i uszami z warzyw. Podawać z pieczywem i sosem chrzanowym.
POTRAWY JAK Z BAJKI
Ser pokroić w grubą kostkę. Szynkę pokroić w kwadraty dostosowane wielkością do kostek sera, a ogórek w plasterki. Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. (Mrożone śliwki należy krótko obgotować w syropie, ostudzić i dopiero przekroić). Na część kostek sera kłaść połówki śliwek i spinać je wykałaczkami lub specjalną plastikową szpadką. Kilka kostek posmarować powidłami, przykleić do nich groszek ptysiowy i nabić na wykałaczkę. Na pozostałe serki nakładać kawałki orzechów, pokrojoną w kwadraty szynkę i plasterki ogórka. Wbić koreczki w ananasa i ustawić na talerzu.
Koreczki
Gruby plaster szynki,
25 dag żółtego sera,
10 śliwek węgierek
(mogą być mrożone),
cienki ogórek konserwowy,
2 łyżki gęstych powideł
śliwkowych,
kilkanaście sztuk
groszku
ptysiowego,
5 orzechów włoskich,
cały ananas
Łabędzie
co
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 8 dag masła, 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia. Do dekoracji: 8-10 łyżek twarogu ze szczypiorkiem
Zagotować 2 i pół szklanki wody, dodać masło, zdjąć z ognia. Wsypać obie mąki, starannie wymie-
6
ZIMNE CO NIECO
szać, ostudzić. Ciągle ucierając, dodawać do ciasta po jednym jaju, a na koniec proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i na wysmarowanej tłuszczem blaszce formować ptysie w kształcie łabędzi. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Wystudzone łabędzie ozdobić twarożkiem. W ten sam sposób można przygotować łabędzie ze słodkim kremem lub bitą śmietaną.
Motylki Czerwonego Kapturka
I
Kilka kromek chleba razowego lub pytlowego, 20 dag twarogu, szklanka poziomek
I lub 10-15 truskawek (mogą być mrożone), ^. łyżka miodu, 1 owoc kiwi, o połówka brzoskwini
Z chleba wyciąć foremką do ciastek 16 niewielkich krążków. Twarożek osłodzić miodem- Poziomki i kiwi umyć, osuszyć. Dwie łyżki poziomek zostawić do dekoracji, a pozostałe zmiksować z połową twarogu. Połowę kromeczek posmarować kolorowym twarożkiem, a pozostałe przekroić na połówki i wetknąć w posmarowane tak, aby przypominały skrzydełka. Udekorować je białym twarożkiem oraz kawałkami owoców. Ułożyć na półmisku, na łączce z listków sałaty i kwiatków z owoców.
7
POTRAWY JAK Z BAJKI
ZIMNE CO NIECO
Naleśniki Jacusia
12 dag mąki gryczanej
(lub kaszy gryczanej
zmielonej w młynku
do kawy),
pół szklanki mleka,
4 jaja,
30 dag twarogu,
2 pomidory,
kilka listków sałaty,
pęczek rzodkiewek,
łyżka posiekanego
szczypiorku,
mała marchewka
(może być z zupy
lub surowa),
kilka gałązek natki,
u» łyżka oleju,
e przyprawy
Sałatę i rzodkiewki umyć, osaczyć, 2-3 rzodkiewki zostawić do dekoracji, a pozostałe zetrzeć na tarce o małych oczkach. Twarożek przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z rzodkiewkami oraz szczypiorkiem. Mąkę zmiksować z mlekiem i jajami, dodać olej, posolić, usmażyć naleśniki. Pokroić je na małe prostokąty, ułożyć na półmisku. Szprycą wyciskać okna i drzwi z twarożku. Z kawałków pomidora zrobić dachy domków, z rzodkiewek kominy, a z sałaty i pozostałych warzyw ułożyć przy domkach trawę, drzewka i kwiaty.
POTRAWY JAK Z BAJKI
Ozdobne kanapki
Po kilka kromek chleba
pytlowego oraz pumpernikla
lub razowego chleba
na miodzie, 3-4 małe okrągłe
bułeczki, kilkanaście małych
krakersów, 4 łyżki serka
homogenizowanego
waniliowego,
garść łuskanych orzechów
włoskich,
kilka marynowanych
śliwek, pomidor, ogórek,
kawałek papryki, zielenina.
Pasta jajeczno-śledziowa:
2 jaja ugotowane na twardo,
mała cebula,
łyżka posiekanego,
uprzednio wymoczonego
fileta śledziowego, po łyżce masła i śmietany, szczypiorek, sól, pieprz. Pasta z wędzonej makreli i twarogu: pół niedużej makreli, 10 dag twarogu, mała cebula, łyżka szczypiorku, 2 łyżki śmietany lub jogurtu, sól, pieprz. Pasta z pasztetu i warzyw: 10 dag pasztetu, 4 starte na tarce rzodkiewki, łyżeczka posiekanego szczypiorku, pół łyżeczki posiekanego kopru.
Z podanych składników przygotować pasty. Bułki pokroić na małe kromeczki. Foremkami do ciasteczek powycinać z chleba małe
10
ZIMNE CO NIECO
kanapki o różnych kształtach. Na krakersy nałożyć serek homogenizowany, ozdobić orzechami i listkami koperku. Na pozostałe kanapki wyciskać pasty dekoratorem do ciast i ozdobić je cząstkami śliwek, plasterkami ogórka, pomidora, papryką, zieleniną.
Pan Trzmiel
І 10 dag pieczonego mięsa lub kiełbasy szynkowej, 5 dag żółtego sera, płaska łyżka masła, pół łyżeczki łagodnej musztardy, łyżka majonezu, czubata łyżka twarogu, 2 ciemne oliwki, żółta papryka, r«. 2 podłużne grzanki o lub sucharki, sól, pieprz
Wędlinę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masło, musztardę i majonez połączyć z wędliną oraz serem. Twa-
róg przyprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć, pokroić w paski. Na talerzu ułożyć pastę z kiełbasy i sera, tak aby imitowała tułów trzmiela. Udekorować go paskami papryki oraz grzankami przypominającymi skrzydełka. Z przodu, w miejscu głowy, ułożyć twaróg i wetknąć oczy z oliwek.
Pływające gwiazdki
125 dag żółtego sera pokrojonego w dość grube plastry, po pół strąka czerwonej i pomarańczowej papryki, kilka marynowanych małych grzybów i śliwek, eo kawałek kiszonego o ogórka
POTRAWY JAK Z BAJKI
Z plastrów sera wykroić gwiazdki foremką do ciastek. Paprykę umyć, pokroić w paski szerokości 2-2,5 cm. Na wykałaczki nadziewać grzybek, śliwkę lub kawałeczek ogórka i pasek papryki imitujący żagielek. Wbić w gwiazdki. Ustawić na półmisku.
Rodzina bałwanków
30 dag dobrego twarożku,
łyżka majonezu,
łyżka kwaśnej śmietany,
pół parówki,
łyżka groszku
konserwowego,
I
e>
kawałki papryki w różnych kolorach i plaster ogórka, pół cebuli, łyżeczka koncentratu pomidorowego, kilka listków sałaty i wąsów szczypiorku, sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać, dodać do twarożku, wymieszać. Połączyć twarożek z majonezem, śmietaną, koncentratem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Sałatę i pozostałe warzywa umyć, osuszyć. Z twarogu uformować kulki i ustawić z nich bałwanki. Udekorować je warzywami i plasterkami parówek.
ZIMNE CO NIECO
К - '♦іф/*
Sałatka
Dzielnego Marynarza
2 jaja, łyżka rzeżuchy
lub dowolnych kiełków,
pomidor,
2 kwaszone ogórki,
2 rzodkiewki,
3 łyżki groszku konserwowego, kilka gałązek natki, łyżka majonezu,
a łyżka jogurtu,
o szczypta curry, sól
Jaja umyć, ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Ogórek obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pokrojo-
ne składniki sałatki wymieszać z rzeżuchą lub kiełkami, przyprawić solą i szczyptą curry, polać sosem majonezowo-jogurtowym. Z ogórka przeznaczonego na krokodyla (powinien być dość długi) odkroić kawałek na głowę, a pozostałą część pokroić w dość grube plastry, które będą przypominały tułów zwierzęcia. Na sałatce ułożyć krokodyla, między plasterki ogórka włożyć cienkie plasterki rzodkiewek, w głowę wetknąć oczy z groszku. Obok ułożyć groszek i gałązki natki.
13
POTRAWY JAK Z BAJKI
Sałatka Simby
Pół kurczaka z rosołu,
4 plastry ananasa,
2 jaja ugotowane na twardo,
pół puszki groszku
konserwowego,
2 marchewki z rosołu,
kilka gałązek natki,
kawałek pora,
pół pomidora.
Sos: 2 łyżki majonezu,
pół szklanki jogurtu
naturalnego,
łyżeczka soku z cytryny,
cukier, sól, pieprz
Plastry ananasa, marchewkę, jajo i mięso pokroić w kostkę. Natkę i kawałek pora posiekać, dodać do
sałatki razem z groszkiem. Całość wymieszać, polać so...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin