BARBARA LASOTA, RENATA SŁAWIŃSKA POTRAWY JAK Z BAJKI PVos2ynsl<i i S-Ka BARBARA LASOTA, RENATA SŁAWIŃSKA POTRAWY JAK Z BAJKI 102 przepisy VVoS2ynski І S-U.O. Warszawa 1998 Copyright © Prószyński i S-ka 1997 Wszystkie prawa zastrzeżone Zdjęcia: Jerzy Mańkowski - str.: 5-Ю, 11 (górne), 13-20, 61-65, 67-72, 73 (dolne), 75, 86-94 Michał Wolniak - str.: 11 (dolne), 12, 21-60, 66, 73 (górne), 76-85 Redakcja: Barbara Wiśniewska Opracowanie graficzne i redakcja techniczna: Elżbieta Urbańska ISSN 1234-7779 ISBN 83-7180-664-7 Wydanie I Nakład 220 000 egz. Wydawca: Prószyński i S-ka SA ul. Garażowa 7, 02-651 Warszawa Druk i oprawa: Zakłady Graficzne sp. z o.o. ul. Okrzei 5, 64-920 Piła Od autorek Kolejna książeczka, którą oddajemy w Państwa ręce, nieco różni się od dotychczas wydanych w „Biblioteczce Poradnika Domowego". Zawiera bowiem przepisy (wszystkie zilustrowane zdjęciami) na niewielkie dania i przysmaki przygotowane przede wszystkim z myślą o dzieciach: małych i dużych, niejadkach i łasuchach. Nawet najprostsze potrawy sporządzone według tych przepisów są bardzo kolorowe, fantazyjnie udekorowane, no i mają oryginalne nazwy zaczerpnięte z bajek, wierszyków, filmów lub programów telewizyjnych dla dzieci. Są więc jak z bajki. Cieszą oczy, pobudzają wyobraźnię i apetyt. Propozycje zawarte w książeczce pozwolą urozmaicić codzienne menu naszych dzieci i ułatwią urządzanie przyjęć np. z okazji imienin, urodzin, Dnia Dziecka. Maluchy na pewno chętnie włączą się w przygotowanie bajecznych potraw oraz ich dekorowanie. Obok pysznych przekąsek, sałatek, ciast i ciasteczek, deserów i napojów nie przejdzie obojętnie żadne dziecko. Również gościom dorosłej latorośli, obchodzącej osiemnastkę, mogą przypaść do smaku zawijanki Filipa, frytki Paszczaka, sałatka Włóczykija i surówka Rudej Kitki czy kruszon Czarodziejki z Księżyca. Mamy nadzieję, że pałaszowanie bajecznych potraw sprawi wiele radości mniejszym i większym dzieciom, a ich przygotowywanie będzie niezłą zabawą. 3 ZIMNE CO NIECO Bajeczne jajeczka 5 jaj ugotowanych na twardo, pomidor, kilka rzodkiewek, plasterek grubej kiełbasy, kilka plasterków surowej marchwi, kawałek ogórka, kilka listków sałaty, 2 łyżki gęstego majonezu, kilkanaście ziarenek pieprzu, lekki sos chrzanowy Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Czubki jaj równo odciąć i ustawić na sałacie. Z jednego jaja i połówki pomidora zrobić mu-chomorka, a z pozostałych główkę pajacyka w kapeluszu z kiełbasy, myszkę, kotka lub inne zwierzaki--cudaki z oczami z pieprzu oraz pyszczkiem, wąsami i uszami z warzyw. Podawać z pieczywem i sosem chrzanowym. POTRAWY JAK Z BAJKI Ser pokroić w grubą kostkę. Szynkę pokroić w kwadraty dostosowane wielkością do kostek sera, a ogórek w plasterki. Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. (Mrożone śliwki należy krótko obgotować w syropie, ostudzić i dopiero przekroić). Na część kostek sera kłaść połówki śliwek i spinać je wykałaczkami lub specjalną plastikową szpadką. Kilka kostek posmarować powidłami, przykleić do nich groszek ptysiowy i nabić na wykałaczkę. Na pozostałe serki nakładać kawałki orzechów, pokrojoną w kwadraty szynkę i plasterki ogórka. Wbić koreczki w ananasa i ustawić na talerzu. Koreczki Gruby plaster szynki, 25 dag żółtego sera, 10 śliwek węgierek (mogą być mrożone), cienki ogórek konserwowy, 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych, kilkanaście sztuk groszku ptysiowego, 5 orzechów włoskich, cały ananas Łabędzie co Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 8 dag masła, 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia. Do dekoracji: 8-10 łyżek twarogu ze szczypiorkiem Zagotować 2 i pół szklanki wody, dodać masło, zdjąć z ognia. Wsypać obie mąki, starannie wymie- 6 ZIMNE CO NIECO szać, ostudzić. Ciągle ucierając, dodawać do ciasta po jednym jaju, a na koniec proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i na wysmarowanej tłuszczem blaszce formować ptysie w kształcie łabędzi. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Wystudzone łabędzie ozdobić twarożkiem. W ten sam sposób można przygotować łabędzie ze słodkim kremem lub bitą śmietaną. Motylki Czerwonego Kapturka I Kilka kromek chleba razowego lub pytlowego, 20 dag twarogu, szklanka poziomek I lub 10-15 truskawek (mogą być mrożone), ^. łyżka miodu, 1 owoc kiwi, o połówka brzoskwini Z chleba wyciąć foremką do ciastek 16 niewielkich krążków. Twarożek osłodzić miodem- Poziomki i kiwi umyć, osuszyć. Dwie łyżki poziomek zostawić do dekoracji, a pozostałe zmiksować z połową twarogu. Połowę kromeczek posmarować kolorowym twarożkiem, a pozostałe przekroić na połówki i wetknąć w posmarowane tak, aby przypominały skrzydełka. Udekorować je białym twarożkiem oraz kawałkami owoców. Ułożyć na półmisku, na łączce z listków sałaty i kwiatków z owoców. 7 POTRAWY JAK Z BAJKI ZIMNE CO NIECO Naleśniki Jacusia 12 dag mąki gryczanej (lub kaszy gryczanej zmielonej w młynku do kawy), pół szklanki mleka, 4 jaja, 30 dag twarogu, 2 pomidory, kilka listków sałaty, pęczek rzodkiewek, łyżka posiekanego szczypiorku, mała marchewka (może być z zupy lub surowa), kilka gałązek natki, u» łyżka oleju, e przyprawy Sałatę i rzodkiewki umyć, osaczyć, 2-3 rzodkiewki zostawić do dekoracji, a pozostałe zetrzeć na tarce o małych oczkach. Twarożek przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z rzodkiewkami oraz szczypiorkiem. Mąkę zmiksować z mlekiem i jajami, dodać olej, posolić, usmażyć naleśniki. Pokroić je na małe prostokąty, ułożyć na półmisku. Szprycą wyciskać okna i drzwi z twarożku. Z kawałków pomidora zrobić dachy domków, z rzodkiewek kominy, a z sałaty i pozostałych warzyw ułożyć przy domkach trawę, drzewka i kwiaty. POTRAWY JAK Z BAJKI Ozdobne kanapki Po kilka kromek chleba pytlowego oraz pumpernikla lub razowego chleba na miodzie, 3-4 małe okrągłe bułeczki, kilkanaście małych krakersów, 4 łyżki serka homogenizowanego waniliowego, garść łuskanych orzechów włoskich, kilka marynowanych śliwek, pomidor, ogórek, kawałek papryki, zielenina. Pasta jajeczno-śledziowa: 2 jaja ugotowane na twardo, mała cebula, łyżka posiekanego, uprzednio wymoczonego fileta śledziowego, po łyżce masła i śmietany, szczypiorek, sól, pieprz. Pasta z wędzonej makreli i twarogu: pół niedużej makreli, 10 dag twarogu, mała cebula, łyżka szczypiorku, 2 łyżki śmietany lub jogurtu, sól, pieprz. Pasta z pasztetu i warzyw: 10 dag pasztetu, 4 starte na tarce rzodkiewki, łyżeczka posiekanego szczypiorku, pół łyżeczki posiekanego kopru. Z podanych składników przygotować pasty. Bułki pokroić na małe kromeczki. Foremkami do ciasteczek powycinać z chleba małe 10 ZIMNE CO NIECO kanapki o różnych kształtach. Na krakersy nałożyć serek homogenizowany, ozdobić orzechami i listkami koperku. Na pozostałe kanapki wyciskać pasty dekoratorem do ciast i ozdobić je cząstkami śliwek, plasterkami ogórka, pomidora, papryką, zieleniną. Pan Trzmiel І 10 dag pieczonego mięsa lub kiełbasy szynkowej, 5 dag żółtego sera, płaska łyżka masła, pół łyżeczki łagodnej musztardy, łyżka majonezu, czubata łyżka twarogu, 2 ciemne oliwki, żółta papryka, r«. 2 podłużne grzanki o lub sucharki, sól, pieprz Wędlinę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masło, musztardę i majonez połączyć z wędliną oraz serem. Twa- róg przyprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć, pokroić w paski. Na talerzu ułożyć pastę z kiełbasy i sera, tak aby imitowała tułów trzmiela. Udekorować go paskami papryki oraz grzankami przypominającymi skrzydełka. Z przodu, w miejscu głowy, ułożyć twaróg i wetknąć oczy z oliwek. Pływające gwiazdki 125 dag żółtego sera pokrojonego w dość grube plastry, po pół strąka czerwonej i pomarańczowej papryki, kilka marynowanych małych grzybów i śliwek, eo kawałek kiszonego o ogórka POTRAWY JAK Z BAJKI Z plastrów sera wykroić gwiazdki foremką do ciastek. Paprykę umyć, pokroić w paski szerokości 2-2,5 cm. Na wykałaczki nadziewać grzybek, śliwkę lub kawałeczek ogórka i pasek papryki imitujący żagielek. Wbić w gwiazdki. Ustawić na półmisku. Rodzina bałwanków 30 dag dobrego twarożku, łyżka majonezu, łyżka kwaśnej śmietany, pół parówki, łyżka groszku konserwowego, I e> kawałki papryki w różnych kolorach i plaster ogórka, pół cebuli, łyżeczka koncentratu pomidorowego, kilka listków sałaty i wąsów szczypiorku, sól, pieprz Cebulę drobno posiekać, dodać do twarożku, wymieszać. Połączyć twarożek z majonezem, śmietaną, koncentratem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Sałatę i pozostałe warzywa umyć, osuszyć. Z twarogu uformować kulki i ustawić z nich bałwanki. Udekorować je warzywami i plasterkami parówek. ZIMNE CO NIECO К - '♦іф/* Sałatka Dzielnego Marynarza 2 jaja, łyżka rzeżuchy lub dowolnych kiełków, pomidor, 2 kwaszone ogórki, 2 rzodkiewki, 3 łyżki groszku konserwowego, kilka gałązek natki, łyżka majonezu, a łyżka jogurtu, o szczypta curry, sól Jaja umyć, ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Ogórek obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pokrojo- ne składniki sałatki wymieszać z rzeżuchą lub kiełkami, przyprawić solą i szczyptą curry, polać sosem majonezowo-jogurtowym. Z ogórka przeznaczonego na krokodyla (powinien być dość długi) odkroić kawałek na głowę, a pozostałą część pokroić w dość grube plastry, które będą przypominały tułów zwierzęcia. Na sałatce ułożyć krokodyla, między plasterki ogórka włożyć cienkie plasterki rzodkiewek, w głowę wetknąć oczy z groszku. Obok ułożyć groszek i gałązki natki. 13 POTRAWY JAK Z BAJKI Sałatka Simby Pół kurczaka z rosołu, 4 plastry ananasa, 2 jaja ugotowane na twardo, pół puszki groszku konserwowego, 2 marchewki z rosołu, kilka gałązek natki, kawałek pora, pół pomidora. Sos: 2 łyżki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz Plastry ananasa, marchewkę, jajo i mięso pokroić w kostkę. Natkę i kawałek pora posiekać, dodać do sałatki razem z groszkiem. Całość wymieszać, polać so...
GAMER-X-2015