Ciasto z orzechami pyszne
Składniki
CIASTO:2 szkl. mąki¾ szkl. cukru250g margaryny6 jajek1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaoraz300g dowolnych powideł200-300 g orzechów
MASA BUDYNIOWA:
2 szkl. mleka125g margaryny1 żółtko2 op. budyniu śmietankowego z cukrem ( po 60g )12g mąki ziemniaczanej
Odłożyć białka i 2 łyżki cukru, resztę zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na dwie części.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Każdą część ciasta wyłożyć na blachę 25x32 cm , posmarować powidłami i posypać orzechami. Na wierzch wyłożyć ubitą pianę.Piec ok. 40 min. w temp. 2000C.
Zagotować szklankę mleka. W pozostałym mleku wymieszać resztę składników ( bez margaryny ), dodać do gorącego mleka, chwilę gotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
Zamiast masy budyniowej można zrobić gotowy krem Karpatka.Upieczone placki przełożyć masą, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest naprawdę pyszne!!!SMACZNEGO!!
skaja67