3 BIT
Masa budyniowa:
· 2 szkl. mleka
· 1 szkl. mąki pszennej
· 5 żółtek
· cukier waniliowy
· 0,5 szkl. cukru
· 1 kostka masła
Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotujacej się reszty mleka i mieszać cały czas aż do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wmieszać masło.
Masa śmietankowa:
· 0,5 litra śmietanki 30%
· 2 łyżki cukru pudru
· 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę.
Ponadto:
· 2 paczki krakersów (po 180g)
· 700g masy krówkowej (lub gotowanego w puszce przez 2 godziny słodzonego mleka skondensowanego)
· gorzka czekolada
Krakersy wyłożyć na blachę (35X20 cm), na to wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugą warstwą krakersów. Następnie rozsmarować masę krówkową i ułożyć kolejną warstwę krakersów. Odczekać aż masa budyniowa ostygnie. Wyłożyć na wierzch ubitą śmietankę i zetrzeć na wierzch gorzką czekoladę.
Wiciu9116