SAŁATKA RYŻOWO - fasolkowa.doc

(19 KB) Pobierz
SAŁATKA RYŻOWO-FASOLKOWA

SAŁATKA RYŻOWO-FASOLKOWA
15 dag ciemnego ryżu,

1 cebula,

15 dag zielonej fasolki,

1 łyżka oleju słonecznikowego;

składniki na sos:

2 łyżki oleju słonecznikowego,

sok z połowy cytryny,

sól, pieprz.
Wykonanie: Podsmażyć na patelni cebulkę na oleju, dodać surowy ryż i 3 minuty trzymać jeszcze na ogniu. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą w ilości około dwóch szklanek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 30 minut. Ugotować krótko, bo około 10 minut zieloną fasolkę, tak aby była lekko twarda. Przygotować sos: w naczyniu wymieszać olej z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać sos z ugotowanym ryżem i z fasolką.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin