Zupa niewolników.doc

(26 KB) Pobierz
Zupa niewolników

Zupa niewolników

- Jamajka. Plantacja trzciny cukrowej. Słońce pali bez litości. Spocone, czarne czoła. Nikt nie ma siły ruszyć palcem, a w brzuchach burczy niemiłosiernie.
Co zrobić? Najlepiej zupę. I to taką, która się sama ugotuje.
Ugotowanie zupy niewolników polega na tym, że wrzucasz wszystko do garnka, zapalasz gaz i w zasadzie to koniec twoich działań. Pozostaje tylko oczekiwanie.
I smakowanie. I zachwycanie się. Bo to jest pyszne.

Usuń gniazdka nasienne z papryczek. Opłucz miąższ. (Nie trzyj oczu! Te papryczki są naprawdę bardzo ostre.) Pokrój je razem z cebulą na małe kawałeczki.
Rozpuść kostkę bulionową w wodzie i wrzuć wszystkie składniki. Gotuj do chwili, aż fasola będzie miękka. (Jeśli użyłeś suchej fasoli – gotowanie trwa ok. 3 godzin, jeśli wziąłeś fasolę z puszki – tylko 20 min). Posól do smaku.
Zmiksuj zupę na krem. I już.

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

·         2 filiżanki suchej czerwonej fasoli lub tyle samo fasoli z puszki

·         1 średnia cebula

·         110 g mielonej wieprzowiny

·         6 papryczek Jalapeno lub małych chilli lub 6 płaskich łyżeczek chilli w proszku

·         kostka bulionowa

·         1,5 litra wody

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin