Piwo z cytryną.
1 butelka (0,33 l) jasnego piwa,
1 1/2 kieliszka winiaku (60ml),
1 łyżeczka cukru pudru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta gałki muszkatołowej
Do oziębionej szklanicy wsypać cukier, dodać
soku z cytryny i winiak. Wymieszać. Następnie
wlać zimne piwo i posypać je gałką.
Piwo z miodem.^ 1 szklanka jasnego piwa,
2 łyżki miodu,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 kieliszek (40 ml) whisky lub wódki,
szczypta mielonego cynamonu,
Piwo zagrzać z miodem i cynamonem. Doprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością piwa i podgrzać. Gdy płyn się zgęści, zdjąć go z ognia, ostudzić i dodać alkohol. Napój podawać schłodzony. Piwo z szampanem.’ 2 części jasnego piwa,
1 część wytrawnego szampana
Do szklanicy wlać zimne piwo, a następnie
szampan z lodu. Przygotować tuż przed podaniem. Piwo z miętą.“ SPOSÓB 1:
5-6 świeżych listków mięty,
1/2 łyżeczki cukru,
Piwo wymieszać z cukrem, dodać listki mięty, przelać
do hermetycznie zamkniętego naczynia i pozostawić
30 minut na dolnej półce lodówki. Podawać dobrze
ochłodzone.
SPOSÓB 2:
1-1/2 łyżeczki syropu miętowego,
Do zimnego piwa wlać syrop miętowy i wymieszać.
Piwo z campari. 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa,
1-1/2 kieliszka (60 ml) campari,
Do dużej szklanicy wlać campari, a następnie zimne piwo.
Zamieszać napój i podawać zimny. Gorący napój czekoladowy.= 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,
4 łyżki cukru,
1 1/2 szklanki wódki czystej,
1 łyżka miodu.
Cukier podgrzewać na małym ogniu, aż zrobi się karmel.
Wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, wymieszać, dodać miód
i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu,
stale mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Zdjąć garnek z ognia, wlać wódkę, zamieszać, podpalić
płyn i natychmiast przykryć garnek pokrywką. Gorący
płyn nalewać do filiżanek, stale mieszając.
Gorzką czekoladę można zastąpić mleczną, z dodatkiem
5 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego. Napój brzoskwiniowy.( 800g brzoskwiń świeżych lub z puszki,
4 kiwi,
1/8 l soku z cytryny,
1 l soku brzoskwiniowego,
1,5 l gazowanej lemoniady cytrynowej,
kostki lodu,
Świeże brzoskwinie zalać wrzątkiem, przelać zimną wodą,
zdjąć skórkę. Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu,
pokroić na cząstki. Kiwi obrać, przepołowić, pokroić na
cienkie plasterki. Owoce zalać sokiem z cytryny, odstawić
na godzinę. Owoce włożyć do wazy, wlac sok
brzoskwiniowy, lemoniadę i ewentualnie odcedzony syrop
z brzoskwiń. Podawać w wysokich szklankach,schłodzony
kostkami lodu.
Koktajl miętowy.* 80 ml likieru miętowego,
sok z cyrtyny,
cukier puder,
woda sodowa,
świeża mięta,
Brzegi szklanek delikatnie zanurzyć w soku z cytryny,
a następnie w cukrze pudrze. Kostki lodu wrzucić do
szklanek, wlać likier miętowy. Dopełnić wodą sodową,
udekorowac kilkoma listkami mięty.
Niespodzianka.N 120 ml wiśniówki,
40 ml likieru malinowego,
40 ml likieru-kremu truskawkowego,
2-3 żółtka,
Wiśniówkę mocno schłodzić. Do dużych kieliszków
koktajlowych wlać alkohole, wymieszać, żółtka ułożyć
delikatnie na powierzchni koktajlu.
Do każdego kieliszka dobrze jest podać widelczyk, którym
można zamieszać koktajl przed wypiciem. Cherry Cream.+ 120 ml likieru czereśniowego lub cherry,
40 ml wiśniówki,
łyżka cukru pudru,
łyżeczka śmietany,
owoce z konfitury,
Kostki lodu wrzucić do shakera, dodać cukier puder,
śmietanę i alkohole. Wymieszać, bardzo mocno
wstrząsając. Podawać w kieliszkach do wina, dekorować
owocami. Curacao niebieskie.Ĺ 20 ml Curacao niebieskiego,
60 ml ginu,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
Alkohole i sok z cytryny wymieszać. Wlać do kieliszków
koktajlowych z pokruszonym lodem.
Podawać ze słomką. Curacao pomarańczowe. 40 ml wytrawnego Curacao,
2 łyżeczki syropu z cukru,
sok z połówki cytryny,
tonik,
pomarańcza,
Do shakera włożyć lód, dolać Curacao i sok z syropem,
wymieszać. Wlać do koktajlowych kieliszków, dopełnić
tonikiem, przybrać cząstkami pomarańczy. Poziomka.đ kostki lodu,
40 ml likieru poziomkowego,
40 ml koniaku,
20 ml likieru-kremu porzeczkowego,
Do shakera włożyć kostki lodu, wlac likier i koniak, dodać
krem, potrząsając, wymieszać.
Podawać w dużych kieliszkach koktajlowych ze słomką. Wódka - tini.a 2-3 kostki lodu,
40 ml wódki czystej, np. Wyborowej,
10 ml wytrawnego wermutu,
2 krople angostury,
skórka z cytryny,
koktajlowa cebulka,
Kostki lodu wrzucić do dzbanka koktajlowego.
Dolać wódkę, wermut, wkropić angosturę, wymieszać
łyżką koktajlową.
Podawać w kieliszku z cebulką i skórką cytryny,
udekorować słomką lub pałeczką koktajlową. Vodka on the Rocks.ű 100 ml wódki Wyborowej,
3-4 kostki lodu,
Przygotować szklankę o pojemności 180-200 ml,
z grubym dnem i wielokątnymi ściankami.
Mocno schłodzoną lub nawet zmrożoną wódką zalać
kostki lodu.
Udekorować spiralką cienko pokrojonej skórki z cytryny. Napój pomarańczowy. 2 l soku pomarańczowego w kartoniku,
1 l wody gazowanej,
8 plasterków cytryny,
4 łyżki syropu owocowego (np. grejpfrutowego).
Sok pomarańczowy połączyć z syropem, dodać plasterki
cytryny i dobrze wymieszać. Przed podaniem wlać wodę
gazowaną, jeśli to możliwe oziębioną. Likier "Wisielec".ţ duża pomarańcza,
litr czystej białej wódki,
kilka goździków,
250 g cukru w kostkach.
Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru,
mieszać, dopóki się nie rozpuszczą. Pomarańczę umyć,
sparzyć, osuszyć. Grubą nić przewlec w dwóch miejscach,
by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.
W pomarańczę wbić 2 - 10 goździków, zależnie od
intensywności aromatu,jaką chcemy uzyskać.Pomarańczę
podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.
Nasz Toddy.ď winiak Lux - 20 ml,
Krupnik - 20 ml,
przegotowana gorąca woda - 120 ml,
pół plasterka pomarańczy.
Do kielicha wlać winiak, Krupnik i wodę. Napój powinien
sięgać do 3/4 wysokości naczynia. Do środka włożyć pół
plasterka pomarańczy. Kawa baru kolumnowego.* Krupnik - 20 ml,
winiak Lux - 20 ml,
Cherry Cordial (popularna wódka wiśniowa) - dash (8 - 10
kropli),
kawa - 120 ml,
cukier - 1 łyżeczka,
bita śmietana - 5 łyżeczek.
Na dno kielicha wsypać cukier. W innym naczniu
zaparzyć mocną kawę i wlać napar do kielicha. Dodać
Krupnik, winiak i energicznie zamieszać. Na wierzch
wyłożyć bitą śmietanę i skropić ją Cherry Cordialem.
Koktajl ustawić na talerzyku i podać z łyżeczką do herbaty.
UWAGA : koktajl ten przyrządza się w kielichu do
podawania napojów gorących lub porcelanowej filiżance. Wersal.F likier Cointreau - 20 ml,
rum Bacardi - 20 ml,
sok ze świeżej cytryny - 10 ml,
woda "Perriere"(niegazowana, można zastąpić inną) -40ml
pastis - 1 dash (8 - 10 kropli).
Do shakera wrzucić parę kostek lodu, wlewać ingrediencje
w następującej kolejności : sok z cytryny, likier, rum, pastis,
woda. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać 10 sekund,
aby składniki dokładnie się połączyły i schłodziły.
Następnie zawartość shakera przelać przez sitko do
kieliszka koktajlowego. Kielich udekorowwać ćwiartką
cytryny z fantazyjnie przyszpiloną czerwoną wisienką
koktajlową i świeżymi listkami mięty.
Cointreau (czyt. kuętro) - francuski biały likier
pomarańczowy,
Bacardi (czyt. bakardi) - lekki rum kubański o mocy 40%,
pastis (czyt. pasti) - anyżowy aperitif,który po rozcieńczeniu
z wodą nabiera mlecznego zabarwienia.
Prezydencka brandy.´ winiak Lux - 40 ml,
sok ze świeżej pomarańczy - 120 ml,
syrop Grenadine - 1 dash (8 - 10 kropli).
Do shakera wrzucić parę kostek lodu i wlewać
ingrediencje w następującej kolejności : sok z pomarańczy
syrop, winiak. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać
15 sekund, aby składniki dokładnie się połączyły i
schłodziły. Do dużej koniakówki włożyć 4 kostki lodu.
Napełnić kieliszek, przecedzając koktajl przez sito. Brzeg
kieliszka udekorować grubym plastrem pomarańczy
ozdobionym czerwoną wisienką koktajlową.
winiak Lux - polska wódka o mocy 43%, otrzymana ze
spirytusu rektyfikowanego z dodatkiem destylatu winnego,
syrop Grenadine (czyt. grenadin) - syrop z owocu granatu.
Caipirinha. Cachaca - 80 ml,
cukier brązowy - 1 łyżka,
owoc limy - 1 szt.,
kostki lodu - 10 szt.
Na dno szklanki do wisky wsypać cukier i włożyć
pokrojoną na ćwiartki limę. Drewnianą łyżką lub tłuczkiem
lekko ugnieść owoc, aby puścił sok. Między cząstkami
owocu, przy ściance naczynia umieścić rurkę koktajlową.
Kostki lodu zawinąć w czystą ściereczkę i rozkruszyć na
drobne kawałki. Rozdrobnionym lodem wypełnić po
brzeg szklanicę. Cachacę nalewać ostrożnie, kierując
strumień na środek "góry lodowej".
Cachaca (czyt. kaszasa) - brazylijska wódka produkowana
ze świeżego soku z trzciny cukrowej,
Bacardi (czyt. bakardi) - jasny, lekki rum kubański. Flut.– likier Apricot Brandy - 20 ml,
szampan biały wytrawny - 20 ml,
sok z pomarańczy - 30 ml,
sok z cytryny - 10 ml,
syrop Grenadine - Dash (8-10 kropli).
Do kielicha wlać po kolei : sok z pomarańczy, sok z cytryny
syrop Grenadine, Apricot Brandy i energicznie wymieszać
łużeczką barową lub szpatułką. Następnie kieliszek
uzupełnić szampanem (lub winem musującym) do 3/4 jego
wysokości. Brzeg kieliszka udekorować plasterkami limy.
Na plastykową szpadkę nadziać 2 winogrona - zielone i
fioletowe - i wpiąć ją w plasterek limy.
likier Apricot Brandy (czyt, eiprikot brendy) - likier morelowy
syrop Grenadine (czyt, grenadin) - syrop z owocu granatu. Vodka a la menthe.h 2-3 kostki lodu,
40 ml wódki żytniej,
60 ml białego likieru miętowego np. Creme de Menthe,
40 ml soku z cytryny,
zielona wisienka koktajlowa,
Kostki lodu wrzucić do shakera razem z wódką, likierem
i sokiem cytrynowym, wymieszać.
Wisienkę umieścić na dnie wysokiej szklanki koktailowej,
wlać napój z shakera. Podawać z pałeczką lub słomką
koktajlową.
Tom Collins.ň Old Tom Gin - 40 ml,
sok z cytryny - 30 ml,
woda sodowa - 150 ml,
po jednej ćwiartce cytryny, pomarańczy i limy,
2 wisienki maraskino.
Do shakera wrzucić parę kostek lodu, wlać dżin i wsypać
cukier puder. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać
nim 15 sekund, aby składniki dokładnie się połączyły
i schłodziły. Do wysokiej, wąskiej szklanki wkładać na
przemian : kostki lodu, ćwiartki owoców i wisienki, tak aby
uzyskać kolorową kompozycję. Przelać przez sitko
zawartość shakera i dopełnić wodą sodową.
gin (czyt. dżin) - angielska bezbarwna wódka jałowcowa,
znana jako London Dry Gin (o mocy 38 - 43%).
lima (limeta) - owoc drzewa limon, mniejszy od cytryny,
o żółtozielonej skórce i bardzo kwaśnym miąższu.
kendzior21