Składniki:- mięso wołowe bez kości 1500 g- pieczarki 400g- śliwki suszone 200 g- śmietana 200 g- mąka 20 g- papryka świeża 100 g- cebula 150 g- smalec 150 g- koncentrat pomidorowy 200 g- groszek zielony 200 g- papryka mielona 20 g- czosnek 15 g- sól- pieprz do smaku- wywar wołowy ok. 350 ml- ciasto drożdżowe 1000 g, (Wg własnej receptury)- 1 jajkoOpis przygotowania:Mięso umyć, pokroić w paski. Oprószyć solą i mąką. Obsmażyć z cebulką na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Namoczyć śliwki suszone w wodzie i poczekać aż napęcznieją. W tym czasie do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w słupki paprykę i pieczarki w plasterkach oraz groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Podlać wywarem i dusić wszystko do miękkości. Odstawić z ognia, dodawać powoli śmietanę, ciągle mieszając, by się nie zważyła. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Wlać do małych naczyń z kamionki. Górę
zakleić krążkiem gotowego drożdżowego ciasta, posmarować na wierzchu jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec, aż ciasto się wypiecze na złoty kolor. Podawać z zestawem surówek.
tatanka.com