Leczo Madziarskie
Leczo Madziarskie – składniki
zielona papryka
dojrzałe pomidory
cebula
czosnek
tłusta wieprzowina wędzona ( u mnie bardzo tłusty boczek)
papryka sproszkowana
węgierska pasta paprykowa
majeranek
pierz świeżo mielony
trochę bulionu
sól
Leczo Madziarskie - sposób przygotowania
Brat mój wrócił kilka dni temu z Węgier, gdzie przebywał służbowo. Przywiózł ze sobą przepis na Leczo, który otrzymał od swojego budapesztańskiego kolegi - kucharza amatora. Twierdzi on, że jego receptura jest wersją klasyczną lecza (praktykowaną w jego rodzinie od zawsze) i poniekąd nieco pierwotną. Mówi też, że tak przygotowana potrawa jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Przepis wypróbowałem - absolutnie się z nim zgadzam. Zachęcam wszystkich do wypróbowania receptury naszego Bratanka, która trafiła do mnie zapisana nie do końca poprawną angielszczyzną, na nieco zaplamionej tłuszczem karteczce.Mięso należy pokroić w grubą kostkę i wytopić tłuszcz. Następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przesmażyć. Dołożyć paprykę pokrojoną w paski i smażyć jeszcze chwilę. Sparzone i obrane pomidory utrzeć na tarce prosto do garnka. Dodać bulion - tyle, aby potrawa zyskała konsystencję właściwą dla lecza. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Gotuj pod przykryciem przez około 30 min. Dodaj dużo drobno posiekanego czosnku i pastę paprykową i bulion jeśli trzeba. Gotuj jeszcze kwadrans. Gotowe! Leczo powinno być dość pikantne. Polecam więc użyć ostrego proszku paprykowego i takowej pasty. Leczo jemy z jasnym pieczywem.
arnika35