Pikantna grochówka.doc

(310 KB) Pobierz
Pikantna grochówka

Pikantna grochówka

składniki

·         30 dag łuskanego suchego żółtego grochu

·         2 duże cebule

·         4 -5 ząbków czosnku

·         4 średnie ziemniaki

·         20 dag wędzonego boczku bez kości

·         2 łyżki masła extra

·         łyżka oliwy z oliwek

·         2 listki laurowe suszone

·         pół łyżeczki suszonego tymianku ,i mielonego imbiru

·         po łyżce suszonego majeranku i kminku mielonego

·         biała sól, czarny pieprz mielony

 

Sposób przygotowania

1.     Zagotować 1 i 3/4 litra wody z dodatkiem liści laurowych, majeranku, kminku, tymianku ,imbiru.

2.     Do wywaru dodać przebrany i wypłukany groch.

3.     Gotować około 50 minut na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki.

4.     Uzupełniać płyn w miarę parowania.

5.     Czosnek obrać, drobno posiekać .

6.     Ziemniaki umyć ,obrać i pokroić w kostkę .

7.     Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

8.     Do gotującego sie grochu dodać ziemniaki i podsmażoną cebulę.

9.     Gotować jeszcze 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

10. Przyprawić solą i pieprzem.

11. Boczek pokroić podsmażyć na patelni na oliwie i dodać do zupy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin