· 30 dag łuskanego suchego żółtego grochu
· 2 duże cebule
· 4 -5 ząbków czosnku
· 4 średnie ziemniaki
· 20 dag wędzonego boczku bez kości
· 2 łyżki masła extra
· łyżka oliwy z oliwek
· 2 listki laurowe suszone
· pół łyżeczki suszonego tymianku ,i mielonego imbiru
· po łyżce suszonego majeranku i kminku mielonego
· biała sól, czarny pieprz mielony
1. Zagotować 1 i 3/4 litra wody z dodatkiem liści laurowych, majeranku, kminku, tymianku ,imbiru.
2. Do wywaru dodać przebrany i wypłukany groch.
3. Gotować około 50 minut na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki.
4. Uzupełniać płyn w miarę parowania.
5. Czosnek obrać, drobno posiekać .
6. Ziemniaki umyć ,obrać i pokroić w kostkę .
7. Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
8. Do gotującego sie grochu dodać ziemniaki i podsmażoną cebulę.
9. Gotować jeszcze 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
10. Przyprawić solą i pieprzem.
11. Boczek pokroić podsmażyć na patelni na oliwie i dodać do zupy.
tatanka.com