Angielska sałatka coleslowPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.1/2 glowki bialej kapusty,1 cebula,2 marchewki,1 zielona papryka,1 lyzka soku cytrynowego.Sos:150 g majonezu:1 lyzka soku cytrynowego,2 lyzki smietany,1 lyzeczka cukru,sol, pieprz.1. Wszystkie jarzyny umyc pod biezaca woda. Z kapusty zdjac wierzchnie liscie.Marchewke i cebule obrac. Papryke przeciac na pol, usunac gniazda nasienne.2. Kapuste i marchewke poszatkowac na cieniutkie paseczki dlugosci 4 mm.3. Papryke pokroic na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac.4. Pokrojone jarzyny wlozyc do miski, lekko posolic, skropic sokiem cytrynowym.5. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym i smietana. Dodacsol, cukier i pieprz. Wszystkie skladniki dokladnie rozetrzec.6. Tak przygotowanym sosem zalac jarzyny i wstawic na 1 godz do lodowki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 26.
tatanka.com