Sk�adniki 1,5 kg kiszonej kapusty po 0,5 kg wieprzowiny i wo�owiny, 20 dag boczku w�dzonego, po 0,5 kg r�nych kie�bas (pomorska, litewska), 12 suszonych prawdziwk�w, po 5 ziaren pieprzu i ziela ang., 2 li�cie laurowe, 5 rozgniecionych owoc�w ja�owca, 2 cebule, �y�eczka miodu, s�l, pieprz, troch� smalcu do sma�enia, ok.10 szt. suszonych �liwek, s�oiczek koncentratu pomidorowego Spos�b przyrz�dzenia Kapust� op�uka�, zala� niewielk� ilo�ci� wody i gotowa� z zielem ang., li�ciem laurowym, pieprzem i ja�owcem ok. 1,5 godz. Grzyby ugotowa� w ma�ej ilo�ci wody ok.20 minut. Pokroi� w paski, wywar wla� do kapusty. Mi�so pokroi� w kawa�ki i podsma�y� na smalcu na z�oto. Cebul� drobno pokroi�, podsma�y� r�wnie� na smalcu. Nast�pnie na tym t�uszczu podsma�y� pokrojon� w talarki kie�bask�. Do kapusty wrzuci� podsma�one: mi�so, kie�bas� cebul� i wygotowane grzyby. Na ma�ym ogniu gotowa� dalej jak�� godzin�. Mi�so powinno by� ju� wtedy mi�kkie. Pod koniec gotowania doda� do bigosu pokrojone suszone �liwki, mi�d. Doprawi� sol� i pieprzem, ale dopiero po lekkim wystygni�ciu.
afabi