Bigos staropolski.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki

1,5 kg kiszonej kapusty
po 0,5 kg wieprzowiny i wo�owiny,
20 dag boczku w�dzonego,
po 0,5 kg r�nych kie�bas (pomorska, litewska),
12 suszonych prawdziwk�w,
po 5 ziaren pieprzu i ziela ang.,
2 li�cie laurowe,
5 rozgniecionych owoc�w ja�owca,
2 cebule,
�y�eczka miodu,
s�l, pieprz,
troch� smalcu do sma�enia,
ok.10 szt. suszonych �liwek,
s�oiczek koncentratu pomidorowego
Spos�b przyrz�dzenia

Kapust� op�uka�, zala� niewielk� ilo�ci� wody i gotowa� z zielem ang., li�ciem laurowym, pieprzem i ja�owcem ok. 1,5 godz. Grzyby ugotowa� w ma�ej ilo�ci wody ok.20 minut.
Pokroi� w paski, wywar wla� do kapusty. Mi�so pokroi� w kawa�ki i podsma�y� na smalcu na z�oto. Cebul� drobno pokroi�, podsma�y� r�wnie� na smalcu. Nast�pnie na tym t�uszczu podsma�y� pokrojon� w talarki kie�bask�. Do kapusty wrzuci� podsma�one: mi�so, kie�bas� cebul� i wygotowane grzyby. Na ma�ym ogniu gotowa� dalej jak�� godzin�. Mi�so powinno by� ju� wtedy mi�kkie. Pod koniec gotowania doda� do bigosu pokrojone suszone �liwki, mi�d. Doprawi� sol� i pieprzem, ale dopiero po lekkim wystygni�ciu. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin