Bażant z kiszoną kapustą.doc

(21 KB) Pobierz
Składniki:

Składniki:

·         1 bażant

·         500 g kiszonej kapusty

·         kilka ziarenek pieprzu

·         150 g wędzonego boczku

·         Wino

·         70 g tłuszczu

 

Wykonanie:

Bażanta oczyścić, umyć, owinąć cienkimi plastrami boczku, obwiązać nitką, włożyć do garnka, polać winem i dusić pod przykryciem na 30 g tłuszczu, aż będzie na pół miękki. Kapustę kiszoną wycisnąć i podobnie jak bażanta dusić, aż będzie prawie miękka z dodatkiem ziarenek pieprzu, soli i odrobiny wody. Potem dodać bażanta i dusić razem do miękkości. Przed podaniem na stół bażanta trzeba podzielić na porcje i ponownie złożyć na półmisku. Przybrać dookoła duszoną kapustą.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin