Artos - chleb świąteczny.txt

(2 KB) Pobierz
przepis na ten grecki chlebek. W zasadzie chlebek nazywa si� Artos Chritopsomos, a raczej nazywa�by si� tak, gdybym ozdobi�a go na wierzchu krzy�em. Przepis na niego poda�a Tatter. Jej chleb jest wy�szy i bardziej okr�g�y, m�j bardziej p�aski, mimo formowania w bochenek - nie wiem dlaczego :(. Mo�e jest to kwestia m�odego zakwasu, m�ki... Po prostu m�j nieco si� rozje�d�a�a na boki. Koniec i kropka. Ale nieszkodzi - i tak jest smaczny ;-).

Sk�adniki

    * 1 szklanka zakwasu pszennego
    * 3 1/2 szkalnki maki pszennej bialej chlebowej (u mnie pszenna 850)
    * 1 �y�eczka soli
    * 1 1/2 ly�eczki dro�d�y instatnt
    * 1 ly�eczka cynamomu
    * 1/4 lyzeczki mielonej ga�ki muszkato�owej
    * 1/4 �y�eczki mielonego ziela angielskiego
    * 1/4 �y�eczki mielonych go�dzikow
    * 1 �y�ka zmielonej kandyzowanej skorki pomaranczowej
    * 1 �yzeczka ekstraktu z migada��w (byle nie olejku)
    * 2 du�e jajka, lekko roztrzepane
    * 1/4 szklanki miodu plynnego (u mnie akacjowy)
    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    * 3/4 szkalnki letniego mleka

Do posmarowania bochenka:

2 �y�ki wody
2 �y�ki cukru (zrezygnowa�am)
2 �y�ki miodu
1 �y�eczka ekstraktu pomaranczowego (zast�pi�am �wie�o wyci�ni�t� pomara�cz�)
1 �y�eczka ziarna sezamowego (da�am wi�cej)

W do�� du�ej misce wymiesza�am m�k� z dro�d�ami, przyprawami i sol�. Doda�am zakwas, ekstrakt migda�owy, jajka, mi�d, oliw�, mleko i zmielon� sk�r� pomara�czow�. wymiesza�am wszystko razem, a nast�pnie zagniot�am na stolnicylekko lepkie ciasto. Proces zagniatania trwa� ok 10 - 15 minut (moje ciasto do�� d�ugo by�o bardzo lepkie i nie chcia�o wsp�pracowa�). Po tej czynno�ci odstawi�am ciasto na 1 i1/2 godziny. W po�owie tego czasu, czyli po 45 minutach lekko odgazowa�am ciasto (dos�ownie kilka ruch�w r�k) i z�o�y�am. Pozwoli�am mu rosn�� pozosta�e 45 minut. Ciasto powinno do tego czasu podwoi� swoj� obj�to��. Po podwojeniu przez ciasto obj�to�ci nale�y zn�w je lekko odgazowa�, uformowa� kul� (jak pisa�am we wst�pie moje ciasto lekko si� rozje�d�a�o) i odstawi� do ro�ni�cia na godzin�. Posmarowa� chlebek miodow� glazur�.

Tatter napisa�a, �e nale�y nagrza� piekarnik do 180 stopni, jednak w moim piekarniku gazowym musia�am nastawi� ok 200 stopni, aby chleb osi�gn�� odpowiedni� konsystencj� i kolor.
Chleb nale�y piec ok 20 minut, a potem wyj�� go z piekarnika obr�ci� 'ty�em na prz�d' i piec kolejne 20-25 minut (bochenek musi by� rumiany). Wyci�gn�� z piekarnika i ostudzi�. Chleb jest pyszny, lekko s�odkawy, ale nadaje sie pod wytrawne specja�y.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin