Składniki:
· 0,5 kg mąki,
· 35 dag cukru,
· 25 dag masło,
· 4 jaja,
· 1 mała szklanka mleka lub śmietany,
· 3 łyżki kakao,
· 1 paczka proszku do pieczenia,
· 1 paczka cukru waniliowego,
· cukier puder do posypania lub czekolada do polania
Wykonanie:
Masło utrzeć do białości; dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60-90 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (gdy przestygnie).
afabi