BABKA CZEKOLADOWA (ŁACIATA).doc

(28 KB) Pobierz
Składniki:

Składniki:

 

·         0,5 kg mąki,

·         35 dag cukru,

·         25 dag masło,

·         4 jaja,

·         1 mała szklanka mleka lub śmietany,

·         3 łyżki kakao,

·         1 paczka proszku do pieczenia,

·         1 paczka cukru waniliowego,

·         cukier puder do posypania lub czekolada do polania

 

Wykonanie:

 

Masło utrzeć do białości; dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60-90 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (gdy przestygnie).

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin