Domowa pizza.docx

(13 KB) Pobierz

Domowa pizza

 

Składniki

·         Ciasto:

·         300g mąki

·         0,5 szklanki letniej wody

·         25g świeżych drożdży

·         0,5 łyżeczki soli

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·          

·         Farsz:

·         wg uznania ;) ja zrobiłam np. wzbogaconą Margaritę:

·         żółty ser, szynka, pieczarki + czerwona papryka (ilość wg uznania)

·          

·         Sos:

·         1 pomidor

·         mały koncentrat pomidorowy

·         odrobina oliwy

·         posiekany ząbek czosnku

·         przyprawy (pieprz, papryka, oregano, itd.) ja dodaje też koperek i majeranek, bo lubię ;)

Sposób przygotowania

1.      Wykonanie:

2.      Z mąki uformować kopczyk z wgłębieniem, do którego wlać wodę i "wkruszyć" drożdże. Poczekać chwilę, aż drożdże zaczną pracować, dodać sól i oliwę. Całość wymieszać i ugnieść rękami, aż do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Oprószone mąką ciasto zostawić na ok. 20 minut w cieple, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na parę minut, aby jeszcze podrosło. Wierzch pizzy posmarować pędzelkiem umoczonym w oliwie. Na górę położyć pokrojone wcześniej szynkę, paprykę i przesmażone wcześniej pieczarki. Całość posypać serem utartym wcześniej na tarce, przyprawić bazylią i oregano. Piec ok. 20 minut w 220°C.

3.      W międzyczasie przygotować sos - wymieszać utarty na tarce pomidor z pozostałymi składnikami i podgrzać w rondelku. Gotową pizzę polać sosem. Można też sos nałożyć na surową pizzę i na sosie rozłożyć składniki farszu - obydwa sposoby są równie pyszne ;)

4.      Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin