Domowa pizza
Składniki
· Ciasto:
· 300g mąki
· 0,5 szklanki letniej wody
· 25g świeżych drożdży
· 0,5 łyżeczki soli
· 2 łyżki oliwy z oliwek
·
· Farsz:
· wg uznania ;) ja zrobiłam np. wzbogaconą Margaritę:
· żółty ser, szynka, pieczarki + czerwona papryka (ilość wg uznania)
· Sos:
· 1 pomidor
· mały koncentrat pomidorowy
· odrobina oliwy
· posiekany ząbek czosnku
· przyprawy (pieprz, papryka, oregano, itd.) ja dodaje też koperek i majeranek, bo lubię ;)
Sposób przygotowania
1. Wykonanie:
2. Z mąki uformować kopczyk z wgłębieniem, do którego wlać wodę i "wkruszyć" drożdże. Poczekać chwilę, aż drożdże zaczną pracować, dodać sól i oliwę. Całość wymieszać i ugnieść rękami, aż do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Oprószone mąką ciasto zostawić na ok. 20 minut w cieple, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na parę minut, aby jeszcze podrosło. Wierzch pizzy posmarować pędzelkiem umoczonym w oliwie. Na górę położyć pokrojone wcześniej szynkę, paprykę i przesmażone wcześniej pieczarki. Całość posypać serem utartym wcześniej na tarce, przyprawić bazylią i oregano. Piec ok. 20 minut w 220°C.
3. W międzyczasie przygotować sos - wymieszać utarty na tarce pomidor z pozostałymi składnikami i podgrzać w rondelku. Gotową pizzę polać sosem. Można też sos nałożyć na surową pizzę i na sosie rozłożyć składniki farszu - obydwa sposoby są równie pyszne ;)
4. Smacznego!
stachowiak671