Pizza z bekonem i grzybami.docx

(13 KB) Pobierz

Pizza z bekonem i grzybami

 

Składniki

·         20 g drożdży

·         1/2 łyżeczki cukru

·         150 g mąki krupczatki

·         200 g mąki wrocławskiej

·         4+2 łyżki oleju sezamowego

·         1/4 łyżeczki soli

·         Nadzienie: 350 g pomidorów

·         2 cebule

·         100 g bekonu

·         150 g pieczarek

·         100 g kurek

·         50 g borowików

·         100 g Ementalefa

·         2 ząbki czosnku

·         1/2 łyżeczki soli

·         2 listki rozmarynu, szczypta tymianku i oregano

·         2 łyżki siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

1.       1

Ciasto przygotować, z dodatkiem co naj­mniej 1/8 l wody. Odstawić do wy­rośnięcia, zagnieść i ponownie od­stawić do wyrośnięcia.

2.       2

Pomidory pokroić w plasterki i rozłożyć na papierze. Obraną cebulę po­kroić w plasterki. Cienkie plasterki bekonu pokroić na drobne paski. Grzyby oczyścić, w razie potrzeby opłukać i osuszyć. Kapelusze pokroić w plasterki, nóżki w talarki.

3.       3

Zetrzeć ser. Obrany czosnek roz­gnieść w moździerzu z przypra­wami i ziołami.

4.       4

Ciasto podzielić na pół, uformować na kształt bochenków i rozwałko­wać do średnicy równej średnicy tortownicy. Pizzę posypać mieszan­ką przypraw, obłożyć przygotowa­nymi dodatkami, posypać serem, pokropić olejem i odstawić do wyrośnięcia. Upiec na złoty kolor.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin