Pizza z bekonem i grzybami
Składniki
· 20 g drożdży
· 1/2 łyżeczki cukru
· 150 g mąki krupczatki
· 200 g mąki wrocławskiej
· 4+2 łyżki oleju sezamowego
· 1/4 łyżeczki soli
· Nadzienie: 350 g pomidorów
· 2 cebule
· 100 g bekonu
· 150 g pieczarek
· 100 g kurek
· 50 g borowików
· 100 g Ementalefa
· 2 ząbki czosnku
· 1/2 łyżeczki soli
· 2 listki rozmarynu, szczypta tymianku i oregano
· 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. 1
Ciasto przygotować, z dodatkiem co najmniej 1/8 l wody. Odstawić do wyrośnięcia, zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
2. 2
Pomidory pokroić w plasterki i rozłożyć na papierze. Obraną cebulę pokroić w plasterki. Cienkie plasterki bekonu pokroić na drobne paski. Grzyby oczyścić, w razie potrzeby opłukać i osuszyć. Kapelusze pokroić w plasterki, nóżki w talarki.
3. 3
Zetrzeć ser. Obrany czosnek rozgnieść w moździerzu z przyprawami i ziołami.
4. 4
Ciasto podzielić na pół, uformować na kształt bochenków i rozwałkować do średnicy równej średnicy tortownicy. Pizzę posypać mieszanką przypraw, obłożyć przygotowanymi dodatkami, posypać serem, pokropić olejem i odstawić do wyrośnięcia. Upiec na złoty kolor.
stachowiak671