¼ kg ---- fasoli 2 --------- cebule
3 -------- goździki 1 -------- ząbek czosnku
20 dag -- boczku 20 dag ---- kiełbasy
2 łyżki ---koncentratu pomidorowego
natka, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz
Fasolę zalać wodą, zagotować i odcedzić. Zalać wrzątkiem, włożyć cebulę z wbitymi goździkami,
posiekany czosnek, liść laurowy, kilka gałązek natki.
Gotować do miękkości, pod koniec posolić.
Drugą cebulę posiekać.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, gdy wytopi się tłuszcz, zrumienić cebulę.
Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć.
Z fasoli wyjąć cebulę, natkę i liść laurowy, wymieszać z koncentratem, podsmażonym boczkiem i kiełbasą.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Podgrzać
buszek3320