Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 45 min.500 g duzej bialej fasoli,150 g kiszki krwistej,250 g boczku,150 g kielbasy z papryka,150 g kielbasy mysliwskiej,100 g suszonej szynki serrano,1 nozka wieprzowa,125 ml oliwy,1 duza cebula,1 lisc laurowy,1 lyzeczka czerwonej papryki,2 zabki czosnku,woda, sol.
1. Fasole oplukac, zalac zimna woda i odstawic na 3-4 godz. Odlac tyle wody, byfasola w garnku byla ledwie zakryta. Postawic na malym ogniu. Gdy sie zagotuje dolac 100 ml zimnej wody, by przerwac wrzenie. Czynnosc te powtorzyc 3razy.2. Cebule i czosnek obrac i oplukac. Cebule pokroic w cwiartki.3. Nozke oczyscic i umyc, pokroic na kawalki. Boczek umyc i pokroic w duze kostki (3 cm).4. Fasole ponownie zagotowac, dodac cebule, czosnek, oliwe i plaska lyzeczkepapryki. Po 15 min dodac do fasoli pokrojona nozke i boczek. Gotowac 30 minczesto mieszajac. Dodac kielbasy i gotowac pod przykryciem na malym ogniu.Pod koniec gotowania dodac kiszke.5. Przed podaniem mieso i wedliny pokroic na porcje. Podawac na glebokim polmisku. Fabada powinna byc gesta.
NOWOSCI.2016.2024