Karpatka doskonała
Składniki:
Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki luksusowej 5 jajek ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem: ½ litra mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny 2 łyżki spirytusu
Ponadto: cukier puder
Sposób wykonania:
Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż
masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i wymieszać (utrzeć) mikserem. Gotową masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki.
Na dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć ciasto i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do ok. 270 °C. Po ok. 10 minutach (gdy ciasto już urośnie) należy otworzyć drzwiczki piekarnika (wypuścić tzw. Ducha Gór :) ) i obniżyć temperaturę do ok. 200 °C. i po ok. 3 minutach zamknąć piekarnik. Piec do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor (ok. 12 minut).
2 szklanki mleka zagotować. W ½ szklanki mleka rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus.
Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
sylwiadz12