JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ
mąka - 0,25, drożdże - 0,015, cukier - 0,025, mleko letnie - 1/8 litra, masło - 0,03, jaja - 1 szt., sól - szczypta, jabłka - 1 kg, mąka - 0,35, cukier - 0,20, cukier waniliowy - 1 szt., masło - 0,20, rodzynki - 0,10
Przygotować rozczyn. Dodać do mąki, dodać pozostały cukier, roztopione masło, jaja, sól. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a potem w cienkie plastry. Rozsmarować cienko ciasto i wyłożyć blachę.Ułożyć grubo warstwę na cieście, jedno zachodzące na drugie. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła. Posypać nią jabłka i posypać sparzonymi rodzynkami. Piec 30 min w temp. 210°C.
amazonka2007