Krokiety z kapustą i pieczarkami.doc

(41 KB) Pobierz
Krokiety

Krokiety

Ciasto:

·         2 szklanki mąki,

·         1 szklanka mleka,

·         ok. 2 szklanki wody

·         2-3 jajka,

·         1 płaska łyżeczka soli,

·         2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Farsz:

·         0,5 kg pieczarek (lub inne grzyby)

·         0,5 kg kapusty kiszonej,

·         1 duża cebula

·         2 łyżki masła

·         sól i pieprz do smaku.


Panierka:

·         jajka i bułka tarta, masło lub olej do smażenia.

Ciasto miksujemy z podanych składników - wody dolewamy aż będzie mieć konsystencję gęstej śmietany. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na blady kolor. Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli wrzucamy ją do dużego garnka. Kapustę kroimy i dodajemy do cebuli. Pieczarki również kroimy lub ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dusimy farsz pod przykryciem ok.15 min. Później zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nagromadzoną wodę. Robimy to na małym ogniu, mieszając cały czas, żeby się nie przypalił. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie nakładamy na środek przygotowanych naleśników, 2 boki łączymy do środka i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Najlepsze jako dodatek do czerwonego barszczyku...  i jako danie główne też:)  Smacznego !!! :)

  Zdjęcie - krokiety  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin