Biologia molekularna od kuchni - pożywka - zrób to sam.pdf

(1192 KB) Pobierz
pozywka_zrob_to_sam.indd
Jarek Bryk, Joanna Lilpop, Anna Lorenc, Rafał Parol
Biologia molekularna od kuchni
pożywka - zrób to sam
39526550.022.png 39526550.023.png 39526550.024.png 39526550.025.png 39526550.001.png 39526550.002.png 39526550.003.png 39526550.004.png 39526550.005.png 39526550.006.png
BIOLOGIA MOLEKULARNA W KUCHNI : POŻYWKA - ZRÓB TO SAM
UWAGA! Na wszystkich etapach pracy trzeba przykrywać
„rosołek” (np. czystą szmatką) – w powietrzu unosi się
mnóstwo spor grzybów i bakterii, które łatwo mogą
zakazić nie przykrytą pożywkę.
MATERIAŁY
• Kostka rosołowa
• Agar spożywczy (10g / l)
• Szybkowar
• Słoik lub inne zakręcane naczynie,
które mieści się w szybkowarze
Rozpuścić kostkę rosołową w gorącej wodzie
(zgodnie z przepisem na opakowaniu ).
PRZEPIS DOŚWIADCZENIA
1
3
Zebrać tłuszcz z wierzchu i
wyrzucić.Przecedzić wywar przez
kawałek czystej ściereczki lub np.
gazy opatrunkowej.
2
Wywar wstawić do lodówki aż zestali się na nim tłuszcz
(kilka godzin). Można zostawić na noc.
4
Do odcedzonego i odtłuszczonego wywaru dodać agaru
spożywczego w ilości 10g na litr i całość wstawić do
szybkowaru. NIE WOLNO dokręcać słoika (wystarczy lekko
przekręcić pokrywkę)!
Do szybkowaru nalać 2-3 iliżanki wody i koniecznie położyć na
dno irmową podstawkę albo coś zastępczego.
Pożywkę wysterylizować przez gotowanie w szybkowarze
około 20 minut (zależy od szybkowaru). Odczekać aż trochę
wystygnie.
5
Kiedy pożywka będzie płynna i gorąca,
wylać szalki zachowując zasady sterylnej
pracy: najlepiej pożywkę wylewać przy
zapalonym palniku, nigdy całkowicie nie
odkrywając wieczka szalki: trzeba lekko
unieść wieczko i wylać pożywkę tak, by
pokryła dno szalki warstwą ok. 3 mm.
Jeśli nie mamy palnika, wszystko robimy
tak samo - zwykle i w takich warunkach
udaje się zachować sterylność.
7
8
Po zastygnięciu pożywki szalki trzeba wysuszyć. Można je po
prostu zostawić w temperaturze pokojowej do następnego
dnia.
39526550.007.png 39526550.008.png 39526550.009.png 39526550.010.png 39526550.011.png 39526550.012.png 39526550.013.png 39526550.014.png 39526550.015.png
BIOLOGIA MOLEKULARNA W KUCHNI : POŻYWKA - ZRÓB TO SAM
WERSJA DLA WYTRWAŁYCH
POŻYWKA Z WYWARU MIĘSNEGO
UWAGA! Na wszystkich etapach pracy trzeba przykrywać
„rosołek” (np. czystą szmatką) – w powietrzu unosi się
mnóstwo spor grzybów i bakterii, które łatwo mogą
zakazić nie przykrytą pożywkę.
• 25 dkg mięsa mielonego (najlepsze wołowe,
bo chudsze, ale wieprzowe też jest OK)
• Agar spożywczy (10g / l)
• Szybkowar
• Słoik lub inne zakręcane naczynie, które
mieści się w szybkowarze
PRZEPIS DOŚWIADCZENIA
Mięso mielone zalać ok. 0,5L zimnej wody, rozprowadzić
w wodzie i odstawić do lodówki do następnego dnia
lub zostawić na stole w temperaturze pokojowej przez
2 godziny.
1
2
Następnie mięso zagotować i gotować na wolnym
ogniu przez 30 minut.
3
Odcedzić wywar od mięsa (jako iltru najlepiej użyć
złożonej gazy opatrunkowej), przelewając do czystego
naczynia.
Mięso (w wersji z lodówką) jest jak najbardziej
spożywcze - świetne np. do spaghetti bolognese .
D alej postępujemy tak jak w wersji z rosołkiem (od punktu 3) – należy
ochłodzić wywar aż tłuszcz się zestali będzie można go odcedzić, do
odtłuszczonego wywaru dodać agaru :), wysterylizować w szybkowarze i
wylewać na szalki.
39526550.016.png 39526550.017.png 39526550.018.png 39526550.019.png
BIOLOGIA MOLEKULARNA W KUCHNI : POŻYWKA - ZRÓB TO SAM
OMÓWIENIE DOŚWIADCZENIA
Tak przygotowana pożywka jest pełnowartościowym podłożem, które można wykorzystać do hodow-
li mikroorganizmów. Polecamy na przykład, zachowując zasady sterylnej pracy, odcisnąć na niej
palec, monetę, sprawdzić czystość wody w kranie itp.
Po odciśnięciu należy zostawić pożywkę w ciepłym miejscu - w temperaturze 37 stopni przez 24-48
godzin, w temperaturze pokojowej 3-5 dni - aż pojawią się kolonie bakterii lub grzybnie.
W każdym przypadku trzeba jednocześnie przygotować szalkę kontrolną, której nie należy otwierać
ani nic na nią wysiewać. Posłuży ona jako kontrola sterylności naszej pracy oraz sterylności
przygotowanego rosołku. Jeśli wszystko przebiegło prawidłowo, na szalce kontrolnej nie pow-
inno nic wyrosnąć. Jeśli pojawią się na niej kolonie lub grzybnie, będzie to znaczyło, że albo nie
wysterylizowaliśmy dobrze rosołku, albo zanieczyściliśmy go na którymś etapie po sterylizacji.
UWAGA!
Dla bezpieczeństwa , szalek z wyrośniętymi koloniami i/lub grzybniami NIE WOLNO otwierać.
Wszystkie należy oglądać zamknięte. Najlepiej zabezpieczyć je przed przypadkowym otwarciem
zaklejając brzeg szalki taśmą klejącą.
Aby całkowicie zneutralizować mikrooorganizmy, przed wyrzuceniem ich do kosza szalki trzeba
wysterylizować.
Najlepiej wrzucić całe szalki do 10% roztworu wybielacza (zawierającego wodę utlenioną lub pod-
chloryn). Uwaga na skórę i ubranie - ochlapanie takim roztorem może poparzyć skórę i zniszczyć
tkaninę. Należy stosować zwyczajowe środki ostrożności, które zalecają producenci tych środków
na opakowaniach.
.................................................................................................................................
Szkoła Festiwalu Nauki | ul. Trojdena 4 | 02-109 Warszawa
tel. (22) 659-55-33 wew. 610 | fax (22) 668-52-88 | sfn@iimcb.gov.pl | www.sfn.edu.pl
© Copyright: Szkoła Festiwalu Nauki | Zezwala się na nieodpłatne rozpowszechnianie w celach edukacyjnych pod warunkiem zamieszczenia na kopiach niniejszej informacji .
39526550.020.png 39526550.021.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin