Wiatraczki serowe.doc

(17 KB) Pobierz
Wiatraczki serowe

Wiatraczki serowe

 

Skład: (na 16 szt.)

- 20 dag twarogu

- 7 łyżek mleka

- 6 łyżek oleju

- 1 jajko

- 2 szkl. mąki

- 4 łyżeczki cukru

- 1 cukier waniliowy

- pół torebki suszonych drożdży

- sól

- 8 moreli z puszki

- 1 jajko do smarowania ciasta

- wiórki kokosowe do posypania ciastek

- mąka do posypania stolnicy

 

Twaróg przełóż do miseczki. Dolej olej i mleko, dodaj jako, oba cukry i szczyptę soli. Zmiksuj na gładko. Dosyp mąkę i suszone drożdże. Wyrób. Miseczkę z ciastem przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godz.). W tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Placek potnij na 16 kwadratów o boku ok. 12 cm.

W każdym kwadracie (kierując się od rogów do środka), po przekątnej zrób głębokie nacięcia. Morele przełóż na sitko, pozostaw, by dokładnie ociekły.

Co drugi róg zagnij. Na środku każdego wiatraczka ułóż połówkę moreli. Jajko wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Ciastka posmaruj jajkiem. Posyp wiórkami kokosowymi. Umieść na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190o. Piec 20 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin