Tiramisu.doc

(33 KB) Pobierz
Tiramisu

Tiramisu                                           

 

 

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżka czubata kawy rozpuszczalnej

50 ml żubrówki (może być mniej w zależności od gustu)

 

Rozpuścić kawę w ciepłej wodzie, dodać żubrówkę, zostawić do ostygnięcia

 

4 jajka

5 łyżek cukru…..drobnego

2 opakowania sera mescarpone (50dkg)- oryginalny włoski

 

Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na kogiel-mogiel. Dodać 2 serki mescarpone, najpierw wymieszać łyżką, a później ucierać mikserem na jednolitą masę.

Do białek dodać szczyptę soli ubić białka, dodać dwie łyżki cukru i ubijać dalej z 1-2 minut. Dodać ubitą pianę z białek do masy z serkiem, wymieszać delikatnie.

 

2-3 paczek biszkoptów podłużnych

 

Układać na blaszkę biszkopty moczone w zalewie z żubrówką. Moczyć tylko z jednej strony (górnej) i tylko zamoczyć (krótko). Na wyłożone ciasta położyć połowę kremu, posypać kakao przez sitko. Następnie kłaść drugą warstwę biszkoptów i znów pozostałą część kremu. Na wierzch posypać kakao przez sitko

 

 

SMACZNEGO!!!      

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin