Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem.doc

(4237 KB) Pobierz
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem

4

 

Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem

Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5-7 pieczarek
- 1 cebula
- majonez
- 20 dag sera żółtego (mogą być dwa rodzaje)
- czosnek granulowany lub żywy
- sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić i rozbić tak jak na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową, na która ułożyć pierś z kurczaka. Pierś przyprawić, posypać czosnkiem granulowanym lub wyciśniętym:

Następnie kroimy cebulę oraz pieczarki, które podsmażamy na patelni. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku:

W trakcie smażenia pieczarek ścieramy żółty ser na tarce z grubymi oczkami:

Po usmażeniu pieczarek nakładamy je na kotlety. Następnie na każdy z kotletów nakładamy majonez w zależności od wielkości piersi:

Po nałożeniu majonezu wystarczy teraz tylko nałożyć grubą warstwę startego sera:

Tak przygotowane kotlety wkładamy do piekarnika na 15-20 min. (180-200 stopni).
Podajemy od razu po przygotowaniu, potrawa jest na tyle syta, że nie wymaga przystawek:

 

http://fotoprzepis.pl

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin