Tort Neli.rtf

(406 KB) Pobierz

Tort Neli

 

 

Składniki:

 

Składniki:

 

- 45 dag zmielonych orzechów włoskich

- 30 dag cukru pudru

- 12 jajek

- 1/2 szklanki śmietany kremówki

- skórka otarta z 1 pomarańczy

- 1/2 szklanki tartej bułki

- 1/3 łyżeczki soli

- 4 łyżki brązowego rumu

- łuskane orzechy do dekoracji tortu

- masło i mąka do formy

 

Masa czekoladowa:

- 12 dag czekolady deserowej

- 12 dag masła

- 2 łyżki rumu

- sól

 

Polewa kawowa:

- 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy

- 13 dag cukru

- 20 dag cukru pudru

- 5 łyżek rumu

- połówki orzechów włoskich i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji

 

 

 

Jak przyrządzić:

 

Sposób przyrządzania:

 

Orzechy zmiel z połową szklanki cukru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj - bardzo delikatnie - ubite na sztywno białka. Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą, dodaj rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij. Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut. Następnie przełóż krążki masą czekoladową. Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj. Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Do chwili podania przechowuj w lodówce.

Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin