Śledź w sosie majonezowym
Początek formularza
Składniki: • 2 filety ze śledzi (najlepsze z małosolnych z przyprawami) • 1 cebula • 1 ogórek kwaszony • 2 jajka • 1 jabłko • 1 szklanka majonezu • sok z cytryny lub łyżeczka octu winnego • pieprz • 1 sałata zielona (liście do dekoracji) Sposób wykonania: Filety wymoczyć, pokrajać w paski. Cebulę obrać, pokrajać w cienkie plasterki, ogórki po obraniu ze skórki - w grubą kostkę, jabłko - po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, pokrajać w paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych otworach i skropić sokiem z cytrynowym lub octem winnym, żeby nie ściemniało. Wymieszać delikatnie, dodać majonez, popieprzyć, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć salaterkę liśćmi zielonej sałaty, wyłożyć na to sałatkę.
Jutrzenka___