artykul karolina.docx

(14 KB) Pobierz

Co to jest uprawa organiczna?

Uprawa organiczna to system rolniczy, który ma na celu zaspokojenie Twoich potrzeb, potrzeb konsumenta, świeżym, smacznym i prawdziwym/naturalnym jedzeniem. Jednocześnie jest on zgodny z systemem naturalnym.

Zasady

Aby je osiągnąć, uprawa organiczna polega na licznych celach i zasadach takich jak praktyki mające na celu  minimalne wykorzystanie wpływu ludzi na środowisko, przy jednoczesnym sprawieniu, że system rolniczy działa w sposób tak naturalny, jak jest to możliwe.

Typowe praktyki/zwyczaje upraw organicznych obejmują:

Płodozmian (to ze zbożamiJ) jako warunek wstępny do wystarczającego użytku zasobów (nie wiem dokładnie co to są on-site resources ale zdaje mi się że chodzi o produkty uboczne więc tego będę się trzymaćJ).

Surowe ograniczenia co do użytku chemicznych nawozów i oprysków, antybiotyków dla zwierząt (hodowlanych) oraz substancji dodawanych do jedzenia.

Całkowity zakaz wykorzystywania genetycznie modyfikowanych organizmów.

Czerpanie korzyści z produktów ubocznych, takich jak obornik do użyźniania i nawożenia gleby, czy też pokarm wyprodukowany w gospodarstwie.

Wybieranie gatunków zwierząt i roślin odpornych na zarazy i przystosowanych do lokalnych warunków.

Hodowanie zwierząt (żywego inwentarzu) w warunkach dających im wolną przestrzeń (w sensie, że powietrze świeże) oraz karmienie ich organicznym pokarmem.

Stosowanie praktyk rozrodu (sprawdź jeszcze co to jest Husbandry bo ja tego nie mam) w zależności od gatunku zwierząt.

Łańcuch zaspokajania/zapasów

Uprawa organiczna jest częścią większego łańcucha zaspokajania/zapasów obejmującego przetwarzanie żywności, rozprzestrzenianie i sprzedawanie żywności w różnych sektorach. Wszystko wewnątrz łańcucha zbudowane jest tak, aby odgrywać ważną rolę w dostarczaniu korzyści związanych z produkcją organicznej żywności do wielu obszarów, takich jak np. Ochrona Przyrody, Dobro Zwierząt, Pewność Konsumenta, Społeczeństwo i Gospodarka.  

Więc za każdym razem gdy kupujesz organiczne jabłko w swoim miejscowym supermarkecie, albo wybierasz wino zrobione z organicznych winogron w twojej ulubionej restauracji, możesz być pewien że zostały one wyprodukowane zgodnie z surowymi zasadami mającymi na celu szacunek przyrody i zwierząt.

Zasady

(I tutaj jest problem bo te dwa fragmenty nie trzymają się kupy – w ogóle nie są związane ze sobą no i nie ma sensu ich tłumaczyć. To są początki jakichś zdań bez zakończenia.)

Nowe zasady dotyczące organicznej hodowli morskiej i wodorostów.

Logo i etykietka.

Żeby ułatwić odnalezienie organicznego jedzenia w sklepie nowe zasady o etykietowaniu (nalepianie etykietek z nazwami) zaczną obowiązywać od 1 lipca 2010 z obowiązkiem użycia Europejskiego logo na wszystkich wcześniej pakowanych produktach wyprodukowanych w Unii Europejskiej.

Pochodzenie składników musi być zastosowane razem z logo  (chodzi o to, że składniki muszą być podane i logo musi być producenta) i numerem certyfikatu.

Dodatkowo można znaleźć wiele standardów państw członkowskich, wiele z których posiada swoje własne logo .

Statystyki pokazują, że wielu konsumentów z Unii Europejskiej szuka produktów posiadających takie właśnie logo robiąc zakupy lub zamawiając jedzenie.

Badania pokazują, że popyt na rynek produktów organicznych wzrasta 10-15% każdego roku.

 

 

Vocabulary (słówka);

  1. Agricultural system – system rolniczy
  2. Providing – dostarczający
  3. To rely on – polegać na
  4. Principles – zasady
  5. Impact – wpływ
  6. Fertiliser – użyźniacz/nawóz
  7. Livestock – żywy inwentarz
  8. Species – gatunek
  9. Open-air system – na świeżym powietrzu
  10. Genetically modified organisms – organizmy modyfikowane genetycznie

 

Organic farming has consumer good as the aim. Agricultural system dealing with organic farming is not harmful for animals and plants – for environment. EU wants organic farming to become more known among the people around the world and that is why EU puts new rules and orders on people producing organic food. A lot of people are already aware of good sides of consuming organic food and help agricultural system be more known.

Uprawa organiczna ma na celu dobro konsumenta. System rolniczy działający z uprawą organiczną jest bezpieczny dla zwierząt i roślin – dla środowiska. UE chce aby uprawa organiczna stała się bardziej znana dla ludzi na całym świecie i właśnie dlatego UE nakłada nowe zasady na producentów jedzenia. Wielu ludzi jest już świadomych dobrych stron spożywania organicznego pożywienia i pomaga systemowi rolniczemu być bardziej znanym.

 

Mam nadzieję, że będzie dobrze więc powodzenia i w razie czego dzwoń.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin