bajbus.pl :: Niezbędnik :: przepisy kulinarne
60 g tartej półsłodkiej czekolady
50 g cukru
125 ml wody
625 ml mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
80ml koniaku
80 ml likieru Amaretto
125 ml śmietany do ubicia
35 g prażonych plasterków migdałów
Do małego rondelka wsypać czekoladę i cukier, zalać to wrzącą wodą, wymieszać i zagotować. Na małym ogniu podgrzewać przez 2 minuty, mieszając. Do tego dodać wrzące mleko, wsypać kawę, wlać koniak i likier Amaretto. Podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Gorący napój przelać do 4 szklanek, wierzch udekorować ubitą śmietaną. Posypać migdałami. Podawać.
Nadesłała: Babcia Stefa
banan, mleko
Kawałek banana pokroić na kawałki, rozgnieść widelcem. Dodać niewielką ilość mleka modyfikowanego (tyle by wciąż całość miała konsystencję niezbyt gęstej papki). Podawać jako danie deserowe.
1 jabłko,
szczypta cynamonu,
cukier puder.
Starannie umyć jabłko. Następnie zapiec je w piekarniku. Po ostudzeniu obrać ze skórki, na talerzyku rozgnieść widelcem. Jeżeli jabłko jest za kwaśne dodać cukru pudru do smaku, zamieszać. Posypać cynamonem. Gotowe !
50 g zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
50 g czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
115 g pieczarek (pokrojone w plasterki)
55 g masła
55 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
250 ml wywaru z kurczaka
250 ml mleka
680 g gotowanego łososia
1 żółtko
Pokrojone warzywa (pieczarki i paprykę) podsmażyć na roztopionym w dużym rondlu maśle. W trakcie smażenia podsypać mąką i dalej smażyć przez 2 minuty. Dodać wywar, mleko i przyprawy mieszając i dusić na małym ogniu tak długo, aż sos zrobi się gęsty. Następnie dodać ugotowanego i rozdrobnionego (np. w kostki) łososia i dalej dusić (jeszcze przez około 5 minut). Rondel zdjąć z ognia, wmieszać żółtko. Podawać z ryżem lub makaronem zaraz po przyrządzeniu.
Biszkopt (jako podklad)
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny
1 łyżka wody
Masa:
5-6 łyżeczek żelatyny
75 dag jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
kilka łyżek cukru (do smaku)
15 dag śmietany kremówki
BiszkoptBiałka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli -lepiej się ubije), następnie cukier, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec okolo 20-25 min w temp 180 stopni.MasaNamoczyć żelatynę w zimej wodzie. Jogurt wymieszać z cukrem, oraz z sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (żelatyna będzie gęsta, więc wstawić ją do gorącej kąpieli na chwilkę) i odstawić na chwilkę do lodówki. Gdy lekko stężeje, połączyć z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.Wykonczenie: Biszkopt ponakłuwać i skropić likierem kokosowym (nie koniecznie) następnie cienko posmarować biszkopt galaretką owocową (ja użyłam dżemu porzeczkowego) i wylać gotową masę (jak jest mało gęsta wstawić na chwilkę jeszcze do lodówki) Tak przygotowany tort wstawić na 5 godzin do lodówki. Gdy zastygnie, usunać brzeg formy. Udekorować plasterkami limonki, chipsami owocowymi, albo zrobić na wierzch galaretkę cytrynowąM.....pychotka
Nadesłała: Anka
ciasto:
4 jajka;
4 łyżki musu gruszkowego;
6 łyżek pszennej i ziemiaczanej mąki;
łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
1\2 gruszek;
sok z 1 cytryny;
4łyżki żelatyny;
3 małe kubki jogurtu.
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody, dodać podgrzany mus. Białka ubić, połączyć z masą żółtkową, zmieszaną mąkę z proszkiem dodać do masy jajecznej. Piec 20 minut. Po ostudzeniu przekroić 2 placki nadzienie obraną gruszkę pokrojoną w kostkę, owoce zalać 6 łyżkami wody i ugotować. Owoce zmiksować, żelatynę rozpuścić w gorącym musie, gdy masa zacznie tężeć wymieszać ją z jogurtem. Ciasto przełożyć kremem, schłodzić.
Nadesłała: Agnieszka Wostal
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 duża cebula
przecier pomidorowy (1/2 słoiczka koncentratu)
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka mąki
przyprawy:
- do spaghetti (nie żałować)
- typu vegeta (lub sól)
- papryka ostra
- pieprz
Wszystkie przyprawy używamy "do smaku"!
12-16 sztuk oliwek zielonych
250 g makaronu typu spaghetti
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na dużej patelni aż będzie miękka i szklista . Podczas smażenia można podlać cebulkę odrobiną wody i lekko posolić. Gdy cebulka jest miękka, dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka i smażymy tak długo, aż składniki będą prawie suche. Dodajemy duży kubek przecieru pomidorowego (koncentrat należy wcześniej wymieszać z wodą). Gdy dodamy przecier zbyt wcześnie (jeśli tuńczyk z cebulką nie będą dość suche), sos będzie miał zbyt jednolitą konsystencję, a lepiej, gdy kawałki tuńczyka i cebulki są wyczuwalne. Dusimy przez chwilę, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie zgęszczamy sos - mąkę wymieszać z wodą na jednolitą masę i dodać do gotującego się sosu, energicznie mieszając, aby nie porobiły się grudki. Jeśli wyszło za gęste dolewamy odrobinę wody. Następnie przyprawiamy do smaku nie żałować przyprawy do spaghetti i papryki ostrej. Pod koniec duszenia sosu dodajemy oliwki całe lub przekrojone na pół. Uwaga, podczas przyprawiania proszę mieć na względzie, że oliwki są słone! Podawać z makaronem, który powinien być lekko twardawy. Smacznego!
Nadesłała: Małgorzata z Krakowa
2 opakowania twarożku homogenizowanego
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 i 1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 łyżki żelatyny
olejek waniliowy
125 g rodzynek (lub inne bakalie)
owoce do przybrania (truskawki, maliny, ananasy, pomarańcze)
1 galaretka
Białka jaj ubić na sztywną pianę, żółtka zaś utrzeć z cukrem, masłem i twarożkiem na jednolitą masę (najlepiej mikserem). Mleko przegotować. Do pół szklanki ostudzonego mleka dodać żelatynę, rozpuścić i połączyć z pozostałym gorącym mlekiem. Ostudzić, a następnie połączyć z utartą masą serową. Delikatnie wsypać bakalie. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Całość masy wlać do tortownicy. Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, można dodać trochę mniej wody. Gęstniejącą galaretką nałożyć na masę sernikową i przybrać owocami – wg gustu. Tortownicę wstawić do lodówki. Po ochłodzeniu podawać. Życzę smacznego.
Nadesłała: Grażyna z Pionek
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
1 duża pomarańcza lub 3 mandarynki
3 owoce kiwi
1 duże słodkie jabłko
2 banany
mała kiść winogron (czarnych lub zielonych)
rodzynki
ewentualnie 1 opakowanie galaretki
Po prostu owoce (oprócz oczywiście rodzynek) pokroić w kostkę, zalać syropem z brzoskwiń i ananasów i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce, aby puściły sok. Można do tego dodać galaretkę należy ją przygotować w płaskim naczyniu, np. brytfance do ciasta, a stężoną pokroić w kostkę. Do sałatki można też dodać owoce sezonowe.
Nadesłała: Nadesłała Joanna z Sandomierza
4 duże pomidory
1 średnia cebula, najlepiej czerwona
1 mały ogórek
2 zielone papryki
24 średnie pieczarki
24 czarne oliwki
115 g sera feta (dla grubasków „light”)
sos:
- 125 ml oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka oregano (może być świeże)
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
Pomidory, ogórek i paprykę posiekać w dość duże cząstki. Wymieszać w dużej misce. Cebulę posiekać w talarki, posypać odrobiną soli, aby zmiękła, dodać do warzyw. Pieczarki sparzyć, pokroić w ćwiartki, ser pokroić w kostkę. Wmieszać. Dodać oliwki i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W kubku dobrze rozprowadzić składniki na sos. Sałatkę polać sosem. Podawać z pieczywem.
(Porcja dla 4 osób.)
Ciasto na naleśniki:
0,5 litra mleka,
1 całe jajko, 1 białko,
1,5 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
1 cukier waniliowy,
łyżka oliwy z oliwek lub odrobinę masła.
ok. 30 dag sera białego,
1 żółtko,
2 łyżki miodu,
rodzynki.
Ponadto:
cukier puder,
olej do smażenia.
Z podanych składników przygotuj ciasto na naleśniki. Proponuję najpierw ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać mleko, ubijając dodawać mąkę. Pod koniec ubijania dodać roztopione masło (lub oliwę z oliwek) i cukier waniliowy. Naleśniki smażyć na patelni na złoty kolor. Nadzienie: Ser rozetrzeć na drobną masę. Dodać żółtko, rodzynki i miód do smaku. Dokładnie wymieszać. Posmaruj naleśniki nadzieniem z sera białego i zawiń. Następnie przed podaniem posyp cukrem pudrem. Gotowe ! Smacznego.
ok. 1/2 kg truskawek,
4 świeże jajka,
100g białego sera,
7 łyżek cukru (w tym 1 waniliowego,
1 łyżka soku z cytryny.
Starannie umyj truskawki, usuń szczypułki. 1/2 porcji truskawek pokrój w drobną kostkę, włóż do naczynia. Następnie dodaj 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Umyj jaja, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru (do białosci), dodaj zmiksowany ser. Tak przygotowaną masę dodaj do truskawek w naczyniu i starannie wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i resztę cukru - ubij na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie z masą truskawkowo-serową. Mus przed podaniem rozdziel do salaterek i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Tuż przed podaniem udekoruj powierzchnię musu odłozonymi truskawkami. Gotowe !
warzywa mieszane (pietruszka, marchewka, seler, por),
1 świeże jajko,
2 plasterki startego sera żółtego,
bułka tarta,
1/2 łyżeczki majeranku lub mięty,
masło (lub oliwa z oliwek) i bułka tarta do panierowania
Starannie umyj i obierz warzywa. Następnie ugotuj je i drobno posiekaj. Do pokrojonych warzyw dodaj starty ser żółty, jajko, majeranek i bułkę tartą (w zależności ile przyjmie masa, aby było łatwo formować krokiety). Dokładnie wyrób łyżką - masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Następnie formuj z masy podłużne wałeczki (ok. 5 cm długości i 2 cm grubości)i obtaczaj je w panierce. Smaż na gorącym roztopionym masełku lub oliwie z oliwek. Przewracaj delikatnie na drugą stronę - musisz uważać aby nie popękały.
ok. 40 dag filetów z ryb,
mała cebula,
dwie łyżki mąki pszennej,
1 bułka pszenna,
pieprz ziołowy, cukier, koperek lub pietruszka,
Starannie umyj filety z ryb. Namocz bułkę pszenną. Następnie namoczoną bułkę i filety zmiel w maszynce na drobną masę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, koperek lub pietruszkę, pieprz i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtaczaj w mące przed smażeniem na rozgrzanym oleju.
SMAKOWITE ZABAWKI
Jeśli przygotujemy wspólnie z dziećmi ich ulubione potrawy, na przyjęciu stół będzie wyglądał jak piękny, kolorowy plac zabaw.
Przepisy:
Domki z herbatników
Składniki
· 2 paczki herbatników
· 1 opakowanie polewy czekoladowej
· 1 opakowanie kremu czekoladowego
· drobne cukierki
· żelki
· płatki migdałowe
Sposób przyrządzania
Przyrządzić krem według przepisu na opakowaniu, schłodzić. Posmarować kremem herbatnik, przykryć drugim, posmarować, przykryć, w ten sposób przygotować 4 podstawy domków. Kilka herbatników pokruszyć i wymieszać z pozostałym kremem, na każdą podstawę domku położyć łyżeczkę masy. 8-9 herbatników posmarować przygotowaną polewą (torebkę należy włożyć do gorącej wody, zrobić otwór i wycisnąć). Ułożyć po dwa, aby tworzyły daszek, na górę wycisnąć trochę polewy, żeby dokładnie je zlepiła .Ozdobić domek cukierkami, żelkami, płatkami migdałów. Po przygotowaniu deseru włożyć domek do lodówki.
Babeczki cudaczki
· 15 dag mąki
· 10 dag masła
· 5 dag cukru pudru
· 1 żółtko
· odrobina soli
do dekoracji
· 1/2 szklanki śmietanki kremówki
· 1 łyżka cukru
· owoce: mandarynka, ciemne i jasne winogrona, lizaczki lub cukierki przedstawiające zabawne buzie
Mąkę przesiać, masło schłodzić w lodówce. Posiekać mąkę i masło, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na 30 min do lodówki. Rozwałkować, wykleić nim posmarowane tłuszczem foremki, piec ok. 10 min w temp. 200 stopni C. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier, wypełnić nią przygotowane babeczki, na końcu wpiąć lizak.
Owocowe szaszłyki
· 8 kromek pieczywa tostowego
· 8 truskawek
· ...
wiesiu4