Pieczarka uprawna świeża100 produktu zawiera:
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g] (strawne)
2.7
0.4
0.6
Pozostałe dane:
Wartość energetyczna [kcal]:Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: Węglowodany ogółem [g]: Cholesterol [mg]: Sacharoza [g]: Błonnik pokarmowy [g]: Sód [mg]: Potas [mg]: Wapń [mg]: Fosfor [mg]: Żelazo [mg]: Magnez [mg]: Witamina A* [µg]: Beta-karoten [µg]: Witamina D [µg]: Witamina E [mg]: Tiamina (Witamina B1) [mg]: Ryboflawina (Witamina B2 [mg]: Niacyna (Witamina PP) [mg]: Witamina C [mg]:
17 0.07 0.03 0.232.600.126289111650.9122101.940.110.0230.5994.815
*Witamina A (ekwiwalent retinolu)=retinol+beta-karotenDane zawartości składników na podstawie badań IŻiŻ.
Potrawy z pieczarkiSałatka pieczarkowa z sosem francuskimSkładniki:
50 dag świeżych pieczarek 2 średnie świeże ogórki 1 pęczek koperku, pietruszki, szczypiorku 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól, pieprz
Pieczarki pokroić w plasterki. Ogórki umyć i pokroić w paski. Przygotować sos: do oliwy z oliwek dodać drobno posiekany koperek, pietruszkę, szczypiorek i czerwoną paprykę, roztarty czosnek, przyprawić octem winnym, solą i pieprzem. Do naczynia włożyć pieczarki i ogórki, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.Sałatka pieczarkowa z kukurydząSkładniki:
5 dużych świeżych pieczarek1 puszka kukurydzy konserwowej 2 jajka na twardo 1 pęczek szczypiorku 1 mały słoik majonezu 1 łyżka sosu sojowego sok z cytryny sól, pieprz, szczypiorek
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki, posolić i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Odsączyć kukurydzę, zaś jajka i ogórki pokroić w kostkę. Do naczynia włożyć pieczarki, kukurydzę, jajka, ogórki, drobno posiekany szczypiorek. Polać majonezem doprawionym sosem sojowym, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.Kulebiak z pieczarkami Rozczyn:
3 dag drożdży1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 1 szklanka letniego mleka
Ciasto:
1 jajko 2 żółtka 25 dag mąki szczypta soli 3-4 łyżeczki śmietany 7 dag margaryny
Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych 1/2 kg kiszonej kapusty olej, sól, pieprz 3 jajka ugotowane na twardo
Drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Przesiać mąkę, dodać rozczyn, delikatnie wymieszać, dodać jajko, żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić. Rozwałkować w kształcie prostokąta, rozłożyć nadzienie i zwinąć ciasto. Wyłożyć na natłuszczoną blachę posypaną mąką. Posmarować wierzch żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 2000C. Nadzienie: Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju z cebulą, dodać do kapusty. Gotować do miękkości i odparować wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć na cieście i posypać jajkami pokrojonymi w drobną kostkę. Papryka faszerowana pieczarkami Składniki:
50 dag świeżych pieczarek 6-8 papryk 20 dag mięsa mielonego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy 1 szklanka ryżu 4 łyżki posiekanej pietruszki 4 łyżki oleju sól, pieprz, cebula1 szklanka bulionu
Strąki papryki oczyścić, ugotować ryż, pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju. Przygotować farsz: cebulę posiekać i zrumienić, podsmażyć mielone mięso, dodać pieczarki, ryż, kukurydzę, przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Napełnić farszem papryki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem, zapiekać 20 minut.Cepeliny Składniki:
1 kg ziemniaków jajko, sól
1 bułka 1 cebula 50 dag pieczarek 1 łyżka masła 50 dag boczku wędzonego jajko, sól, pieprz
Bułkę namoczyć. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić. Masło stopić, zarumieniając cebulę dodać pieczarki, dusić 5 minut. Boczek pokroić, zemleć z pieczarkami i cebulą, dodać jajko, odciśniętą bułkę, przyprawić do smaku, wymieszać. Ziemniaki (5 szt.) ugotować w łupinach, odcedzić, ostudzić, obrać, zemleć. Resztę ziemniaków obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Surowe i ugotowane ziemniaki wymieszać, dodać jajko, przyprawić, wyrobić. Z masy formować placki, na środku każdego ułożyć porcję nadzienia, zlepić. Cepeliny gotować w osolonym wrzątku około 10 minut. Podawać ze zrumienioną cebulą.
Pieczarki marynowane
Zalewa:
1szkl octu
1 szklanka wody
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
Do każdego słoika dodać: liść laurowy ziele angielskie gorczyca cebula sparzona i pokrojona
Pieczarki wypłukać w zimnej wodzie zagotować je w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka na 5 litrów wody i kwasek cytrynowy mały).Gotować 3-5 min. Odcedzić i włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą i zakręcić nie pasteryzować.
Dlaczego boczniak?!
Jest to grzyb o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak posiada duże wartości odżywcze. Jest bogaty w witaminy z grupy B(B1, B2, B6,). Witaminy B1 jest 4-krotnie więcej, a B6 3-krotnie więcej niż w borowiku szlachetnym. Zawiera też duże ilości witaminy PP (2-krotnie więcej niż w pieczarce), związki mineralne potasu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, cynku i wartościowe białko, które w około 70% trawione jest przez organizm człowieka.W owocnikach boczniaka wykryto obecność B-D-glukanu, substancji, która działa przeciwnowotworowo. Ponadto zawarty w boczniaku kwas foliowy i enzymy powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Potrawy z boczniakaRada:Boczniaków nie należy moczyć w wodzie, tylko myć pod bieżącą wodą, gdyż nasiąknięte tracą swój oryginalny smak. Przygotowując wszelkiego rodzaju potrawy z boczniaków, grzyby podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając w tym czasie solą i innymi przyprawami. Grzyby obgotowujemy tylko do przygotowania sałatki. Boczniak z grilla Składniki:
6-10 boczniaków vegeta 10 dag tartego sera mozzarella 4 łyżki tartej bułki oliwa
Boczniaki umyć i osuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej vegetą i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać tartym serem. Sałatka z Boczniaka Składniki:
50 dag boczniaka 2-3 jajka 2 ogórki kiszone 1/2 puszki kukurydzy majonez, sól, pieprz, zielenina
Grzyby umyć i obgotować 10 minut, odcedzić, pokroić. Dodać pokrojone jajka, ogórki, kukurydzę i zieleninę. Przyprawić do smaku i dodać majonez. Gulasz z Boczniaka Składniki:
50 dag boczniaka2-3 cebule1 papryka mąka przecier pomidorowy śmietana, sól, pieprz
Pokrojone grzyby podsmażyć na tłuszczu, dodać cebulę, paprykę i posypać mąką. Gdy wszystkie składniki staną się miękkie, dodać przecier pomidorowy i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze przez kilka minut. Flaczki z Boczniaka Składniki:
50 dag grzybów włoszczyzna 1 cebula przyprawy do zup pieprz imbir ziele angielskie gałka muszkatołowa, majeranek liść laurowy, mąka
Włoszczyznę ugotować w małej ilości wody. Grzyby pokroić w paseczki w poprzek blaszek i wrzucić do wywaru, gotować 15-20 minut, dodać przyprawy do smaku. Z mąki zrobić zasmażkę i wlać do flaczków, zagotować. Zamiast wywary można użyć słoików flaków wołowych na 1 kg grzybów. Kotlety z Boczniakami Składniki:
25 dag grzybów 25 dag mięsa mielonego pozostałe dodatki jak do zwykłych kotletów
Grzyby umyć, drobno pokroić, podsmażyć do odparowania wody, przestudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami, formować kotlety i smażyć. Szaszłyki z Boczniakami Składniki:
50 dag grzybów średniej wielkości 50 dag wołowiny bez kości 10 dag boczku3-4 cebuleprzyprawa do grilla sól, 2 łyżki oliwy
Mięso i grzyby umyć. Pokroić na plastry o grubości ok 1/2 cm, boczek pokroić w cienki plasterki, cebule obrać i pokroić w krążki. Wszystkie te składniki wraz z całymi grzybami posypać przyprawą do grilla i solą, przykryć i zostawić na ok. 10 min. Przygotowane produkty nadziewać na szpadki: wołowina, boczniak, boczek, cebula, polać oliwą i piec na rożnie w temp. 150 0-1700C ok. 40 min.Jajka faszerowane Boczniakiem Składniki:
30-50 dag boczniaka 4-6 jajek1-2 łyżki masłasól, pieprz szczypiorek listki sałatyolej do smażenia
Grzyby umyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do odparowania wody, wystudzić. Zamiast drobno kroić, można po usmażeniu przekręcić przez maszynkę. Ugotować jaja na twardo, obrać, przekroić na połówki, ze środka wyjąć żółtka do miseczki. Żółtka rozgnieść widelcem dodając masło, grzyby i przyprawy, na koniec dodać pokrojony szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nakładać kopiasto połówki białek ozdobić sałatą lub w dowolny sposób. Pizza z Boczniaka (mała)Nadzienie:
25 dag boczniaka serolej przyprawy i dodatki według uznania (szynka, papryka, kukurydza, ogórek, kiełbasa),
1/2 szklanki mąki,2-3 łyżki stołowe oleju,30 g drożdży sól, pieprz, woda ewentualnie może być ciasto gotowe
Przygotowanie ciasta: drożdże rozbić kilka minut wcześniej w 2-3 łyżkach mleka, dodać mąkę, sól pieprz, olej i wyrobić, gdy jest zbyt gęste dodać trochę wody aby lekko się wyrabiało.Grzyby umyć, pokroić w poprzeczne paski, podsmażyć na oleju do odparowania wody, dodając pieprz i sól. Przestudzić, rozłożyć na cieście, położyć dodatki według uznania, posypać serem startym na tarce i zapiec w piekarniku lub mikrofali. Pizzę na surowym cieście pieczemy ok. 30 min. w temp. 1800 – 2000CBoczniaki marynowaneSkładniki
1 kg grzybów2 szklanki wody1/2 szklanki octu 10% 1 łyżeczka soli3 łyżki cukru10 ziaren pieprzu5 ziaren ziela angielskiegołyżeczka gorczycy 3 liście laurowe
Grzyby należy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odsączyć zalać wcześniej przygotowaną marynatą ( wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia do temp. 60-650 C. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15-20 minut w zależności od wielkości opakowania, lub zagotować w zalewie i gorące wkładać do słoiczków przekręcając je do góry dnem. Mrożenie Boczniaka można przechowywać w temp. 2-60 C przez tydzień, grzyby te można również mrozić. Do tego nadają się grzyby świeże czysto zebrane, nie myte.
gay21