Lody w owocach.pdf

(46 KB) Pobierz
58402751 UNPDF
Lody w owocach
Składniki
Opakowanie (25 dag) lodów waniliowych, śmietankowych lub
owocowych, 3 duże jabłka lub 6 połówek brzoskwiń z puszki, 20
dag cukru, łyżeczka soku z cytryny, kawałek (wyszorowanej)
skórki z pomarańczy, kilka łyżek bitej śmietany, cukier puder,
owoce do dekoracji
Sposób przyrządzania
Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne, łyżeczką wybrać trochę miąższu, tak
by powstały miseczki, skropić je sokiem z cytryny. Brzoskwinie osączyć. Ze szklanki
wody, cukru i skórki z pomarańczy ugotować syrop. Jabłka krótko obgotować w syropie
(tak by lekko zmiękły, ale się nie rozpadły), osączyć i wystudzić. Połówki owoców
napełnić kulkami lodów i włożyć do szklanych miseczek. Udekorować bitą śmietaną i
cząstkami różnych owoców.
 
58402751.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin