Surówki.pdf

(62 KB) Pobierz
(Microsoft Word - sur\363wki)
Sałatka z czerwonej kapusty i fasoli
SKŁADNIKI:
½ kg czerwonej kapusty;
10dag perłowej fasoli;
1-2 duŜe jabłka;
1 duŜa cebula;
3-4 łyŜki oleju;
¼ łyŜeczki kwasku cytrynowego lub 1-2 łyŜki octu;
sól, cukier;
WYKONANIE:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, sparzyć, odcedzić, przestudzić. Fasolę
ugotować (przed ugotowaniem namoczyć na kilka godzin). Jabłka i cebulę obrać, pokroić.
Wszystko wymieszać dodając olej, kwas cytrynowy (lub ocet), sól i cukier.
Sałatka z papryki, marchwi i selera
SKŁADNIKI:
2 papryki;
3 marchewki;
1 duŜy seler;
1 cebula;
2 łyŜki majonezu;
sól, pieprz, kwas cytrynowy (szczypta);
WYKONANIE:
Marchew i seler umyć, obrać ugotować. Drobno pokroić. Surową, umytą, pozbawioną gniazd
nasiennych paprykę i obraną cebulę pokroić w kostkę, posolić. Wszystko razem wymieszać,
dodać majonez i resztę składników.
Surówka z ogórków kwaszonych
SKŁADNIKI:
2-3 duŜe ogórki kwaszone;
2 jabłka;
2 marchewki;
3-4 łyŜki oleju;
1-2 łyŜki zielonej pietruszki lub koperku;
cukier, pieprz;
WYKONANIE:
Ogórki obrać, pokroić w paski lub kostkę. Umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce o
małych oczkach. Jabłka umyć, obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce o duŜych oczkach.
Wszystko wymieszać dodając olej i pokrojoną zieleninę. Doprawić cukrem i pieprzem.
454610354.002.png
Surówka z pomidorów i ogórków
SKŁADNIKI:
2 duŜe pomidory;
2 świeŜe ogórki;
1 cebula;
2 łyŜki oleju lub 3-4 łyŜki śmietany;
1 łyŜka koperku;
sól, pieprz;
WYKONANIE:
Umyte i obrane ogórki, pomidory i cebulę pokroić. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić
olejem lub śmietaną, solą i pieprzem. MoŜna dodać zielony koperek. Podawać do wędlin.
Surówka ze ś wie Ŝ ej kapusty, selera i marchwi
SKŁADNIKI:
½ główki kapusty;
2 marchewki;
1 mały seler;
1 mały pęczek zielonej pietruszki;
sól, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy;
WYKONANIE:
Kapustę po usunięciu zewnętrznych liści i opłukaniu poszatkować. Marchew i seler umyć,
obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać, przyprawić solą, cukrem, sokiem z
cytryny lub kwaskiem cytrynowym, posypać zieloną pietruszką.
Surówka z kapusty kwaszonej z
przecierem pomidorowym
SKŁADNIKI:
400g. kwaszonej kapusty;
1 łyŜka koncentratu pomidorowego;
1 łyŜeczka pokrojonej zielonej pietruszki;
3-4 łyŜki oleju;
1 średnia cebula;
cukier, sól;
WYKONANIE:
Kapustę kwaszoną posypać cukrem, cebulę drobno pokroić, dodać do kapusty wraz z
przecierem pomidorowym i olejem, wymieszać. Posypać zieloną pietruszką.
454610354.003.png
Surówka ze ś wie Ŝ ej kapusty I
SKŁADNIKI:
1 mała główka kapusty;
4 duŜe marchewki;
1 pęczek zielonej pietruszki;
1 pęczek szczypiorku;
4-5 łyŜek oleju;
sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier;
WYKONANIE:
Kapustę po usunięciu wierzchnich liści opłukać, cienko poszatkować i posolić. Marchewkę
umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pietruszkę i szczypiorek drobno pokroić. Wszystko
razem wymieszać, dodać olej, pieprz, kwasek cytrynowy i cukier.
Surówka za ś wie Ŝ ej kapusty II
SKŁADNIKI:
½ świeŜej kapusty;
2 świeŜe ogórki;
4 jabłka;
4-5 łyŜek oleju lub majonezu;
1 łyŜka koperku;
2-3 łyŜki pokrojonego szczypioru;
sól, cukier, pieprz;
WYKONANIE:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować, posolić i zostawić na kilka minut.
Ogórki umyć , obrać i zetrzeć na tarce o duŜych oczkach. Umyte i obrane jabłka pokroić w
kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać olej lub majonez, pieprz, sól, cukier, pokrojony
szczypiorek i koperek. Wymieszać.
Surówka z rzodkiewek
SKŁADNIKI:
1 pęczek rzodkiewek;
1 cebula albo 1 pęczek szczypiorku;
1 łyŜka zielonej pietruszki;
½ szklanki śmietany;
sok z połowy cytryny;
WYKONANIE:
Rzodkiewkę i szczypiorek umyć i pokroić, dodać pietruszkę. Posolić. Wymieszać ze
śmietaną. Doprawić sokiem z cytryny.
454610354.004.png
Surówka z selerów i jabłek
SKŁADNIKI:
400g. selerów;
2 jabłka;
1 łyŜeczka rodzynek;
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy;
3 łyŜki śmietany;
cukier, sól;
WYKONANIE:
Seler umyć, obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać
obrane i starte jabłka, sparzone rodzynki. Połączyć ze śmietaną lub olejem, doprawić do
smaku cukrem i solą.
Surówka z kalarepy z chrzanem
SKŁADNIKI:
3-4 kalarepy;
1 łyŜka tartego chrzanu;
2-3 łyŜki śmietany;
sól, cukier;
WYKONANIE:
Kalarepę umyć i obrać, drobno poszatkować, dodać tarty chrzan. Wymieszać ze śmietaną,
doprawić solą i cukrem. Podawać do wędliny.
Surówka z kapusty kwaszonej
SKŁADNIKI:
½ kg kwaszonej kapusty;
1 marchewka;
1-2 cebule;
3-4 łyŜki oleju;
cukier do smaku;
WYKONANIE:
Kapustę (jeŜeli za kwaśna, moŜna wypłukać) pokroić. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na
tarce o małych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wszystko wymieszać z olejem i cukrem
454610354.005.png
Surówka z papryki i ry Ŝ u
SKŁADNIKI:
1 szklanka ryŜu;
6 papryk (zielone, czerwone, Ŝółte);
½ puszki zielonego groszku;
½ puszki kukurydzy;
1 duŜy seler;
4 jabłka;
25dag majonezu;
sól, pieprz;
WYKONANIE:
RyŜ ugotować, odcedzić, przestudzić. Seler dobrze umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych
oczkach (moŜna sparzyć, jeśli jest twardy). Umyte jabłka obrać, zetrzeć na tarce o duŜych
oczkach. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Wszystko razem połączyć
dodając groszek, kukurydzę, majonez, sól, pieprz. Wszystko wymieszać.
Sałatka z ry Ŝ em
SKŁADNIKI:
1 szklanka ryŜu;
1 puszka kukurydzy;
1 puszka groszku;
1-2 papryki czerwone (świeŜe lub konserwowe);
20 dag szynki lub gotowanego kurczaka;
10-15 dag Ŝółtego sera;
½ szklanki oleju lub 250g. majonezu;
½ - 1 puszki ananasów;
moŜliwe są ziarna słonecznika;
WYKONANIE:
RyŜ ugotować, odcedzić, przestudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w
paski. Mięso i ananasy pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o duŜych oczkach.
Wszystkie składniki wymieszać, dodając kukurydzę, groszek, olej lub majonez oraz ziarna
słonecznika.
454610354.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin