Wielkanocny krąg warzywny.pdf

(42 KB) Pobierz
94518707 UNPDF
Wielkanocny krąg warzywny
Składniki
4 jaja ugotowane na twardo, 4-5 marchewek, kilka łodyg selera
naciowego, 50 dag brokułów (mogą być mrożone), 3 kostki
bulionu warzywnego, puszka szparagów. Sos: szklanka jogurtu
naturalnego, 2 łyżki twarożku homogenizowanego, 2 łyżki oliwy z
oliwek, 3-4 ząbki czosnku, 10 dag kiełków sojowych, biały pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler
obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi
przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części. Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do
osobnego garnka. Marchewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko
osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na
sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu. W środku ułożyć połówki jaj.
Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z
twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać
do sosu. Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną
miseczkę z sosem. (100 g - 60 kcal).
Mrożone brokuły gotuje się bardzo krótko - najwyżej 3-5 minut (czas gotowania tych
warzyw zależy od wielkości różyczek i grubości łodyg).
 
94518707.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin