Kubuś
Ciasto biszkoptowe:
· 1,5 szklanki mąki tortowej (w tym 4 łyżki mąki ziemniaczanej)
· 1,5 szklanki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niepełna)
· 6 jaj
· 6 łyżek wody
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać na przemian cukier i żółtka (ciągle ubijając). Następnie dodać wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijać. Piec w temp. 180°C przez 35-40 min. (do suchego patyczka). Czas ubijania ciasta ok. 10 min. (od początku do końca). Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.
Masa budyniowa:
· 2 małe soki "Kubuś"
· 2 budynie śmietankowe
· 125 g masła
Na soku ugotować budyń, do gorącego dodać masło imieszać aż się rozpuści. Tak przygotowaną masę (gorącą) wyłożyć na biszkopt i od razu przykryć drugą połową ciasta.
Masa śmietankowa:
· 0,5 l śmietanki 30%
· 2 łyżki cukru pudru
· 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na biszkopt.
Można udekorować wiórkami białej czekolady.
stasiu311