Złota jesień.pdf

(28 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Z\263ota jesie\361)
Złota jesie ı
1 l czystej wódki 45-procentowej
4 go Ņ dziki
1/3 ły Ň eczki mielonego imbiru
1/5 gałki muszkatołowej (startej lub pokrojonej)
2 ziarna ziela angielskiego
Ļ wie Ň a skórka z 1/8 pomara ı czy
szczypta czarnego pieprzu
1/3 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy (1,6 dag)
1 ły Ň ka miodu (najlepiej lipowego lub wiolokwiatowego)
karmel z 4 - 5 ły Ň ek cukru
Je Ļ li miód jest zestalony, nale Ň y go rozpu Ļ ci ę , wstawiaj Ģ c słoik do garnka z ciepł Ģ , nie
przekraczaj Ģ c Ģ temperatury 40ºC, wod Ģ .
Cukier na karmel rozpu Ļ ci ę w rondelku, podgrzewaj Ģ c na małym ogniu, a nast ħ pnie
rozprowadzi ę niewielk Ģ ilo Ļ ci Ģ gor Ģ cej wody.
Wszystkie składniki zala ę wódk Ģ w słoju lub g Ģ siorku.
Zamkn Ģę i odstawi ę na 3 tygodnie.
Wyci Ģ g zla ę , zostawi ę do sklarowania.
Po 2 tygodniach ostro Ň nie, Ň eby nie poruszy ę osadu, zla ę (najlepiej rurk Ģ ) gotow Ģ nalewk ħ do
butelek.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin