Konspekt lekcji biologii
Poziom edukacyjny: GimnazjumProgram: „Ciekawa biologia cz. 2”, wyd. WSiPDział programu: Funkcjonowanie organizmu człowiekaHasło programowe: Układ pokarmowyTemat: Układ pokarmowy człowiekaZakres treści: 1.Główne składniki pokarmowe 2. Budowa i funkcje poszczególnych elementów układu pokarmowego 3. Narządy gruczołowe- trzustka, wątroba 4. Zasady prawidłowego odżywiania się Cele: A. Zapamiętanie wiadomości: - uczeń definiuje pojęcie „odżywianie” - uczeń wymienia główne składniki pokarmowe - uczeń wymienia narządy tworzące układ pokarmowy B. Zrozumienie wiadomości: - uczeń przyporządkowuje elementy składowe układu pokarmowego do ich funkcji - uczeń potrafi narysować schemat układu pokarmowego człowieka - uczeń podaje przykłady chorób układu pokarmowego człowieka C. Stosowanie wiadomości w sytuacjach typowych: - uczeń wskazuje położenie narządów układu pokarmowego na modelu, planszy i schemacie - D. Stosowanie wiadomości w sytuacjach problemowych: - uczeń wskazuje odcinki przewodu pokarmowego, w których pokarm ulega przekształceniu chemicznemu - uczeń ustala związki pomiędzy dietą i trybem życia a występowaniem schorzeń układu pokarmowego E. Postawy: - postawa aktywnego zaangażowania się w zdobywanie wiedzy o własnym organizmie - odczuwanie potrzeby pogłębiania wiedzy biologicznejMetody: słowna- wykład, pogadanka, praca z podręcznikiem, praca w grupachFormy pracy: indywidualna, grupowa, zbiorowaŚrodki dydaktyczne: środki zastępcze środki wizualne: - foliogram „Budowa układu pokarmowego człowieka” przyrządy i materiały: -rzutnik publikacje i materiały metodyczne: - podręczniki, zeszyt przedmiotowy, atlas
Literatura dla nauczyciela: - Podręcznik „Ciekawa biologia cz.1”, wyd. WSiP - Podręcznik „Biologia II”, wyd. ŻAK - Słownik szkolny Biologia, wyd. Zielona Sowa - Encyklopedia szkolna Biologia, wyd. Zielona SowaLiteratura dla ucnia: -Podręcznik „Ciekawa biologia cz1” - Atlas anatomicznyNotatka:
Temat: Układ pokarmowy człowieka.
1. Odżywianie- dostarczenie każdej żywej komórce organizmu takich substancji, jakich potrzebuje organizm do wzrostu i rozwoju.
2. Schemat uzębienia człowieka
3 2 1 2
2 1 2 3
Praca domowa: Ułóż krzyżówkę ze słowem trawienie i wyjaśnij to pojęcie
Ogniwo lekcyjne
Czas realizacji
Czynności nauczyciela
Czynności ucznia
Faza wstępna:
Sprawy organizacyjne
Pogadanka
Wstępna
Faza realizacyjna
Faza podsumowująca
Praca domowa
Przywitanie uczniów. Sprawdzenie listy obecności i zapisanie tematu lekcji.
Nauczyciel zadaje pytanie co rozumiecie przez pojęcie „odżywianie”?
Proszę zapisać definicje odżywianie w zeszytach.
Człowiek należy do organizmów cudzożywnych czy ktoś pamięta co to oznacza?
Pokarm który spożywamy posiada wiele składników. Jakie mamy główne składniki pokarmowe?
Sole mineralne witaminy nie wymagają strawienia w przeciwieństwie do białek cukrów i tłuszczów, które w pożywieniu występują w postaci złożonej. Więc zadaniem układu pokarmowego jest ich rozłożenie do prostych związków.
Jakie związki otrzymujemy w wyniku trawienia białek cukrów i tłuszczów?
Nauczyciel rozdaje uczniom kartki z schematem przewodu pokarmowego człowieka. Waszym zadaniem jest uzupełnianie schematu podczas ich omawiania.
Podczas omawiania nauczyciel zadaje uczniom pytania:
Dzięki czemu w jamie ustnej dochodzi do rozdrobnienia pokarmu?
Nauczyciel rysuje na tablicy schemat uzębienia człowieka.
Podczas rozdrabniania pokarmu w jamie ustnej wydzielana jest ślina z 3 zespołów ślinianek: podjęzykowa, podżuchwowa, przyuszna.
Tak rozdrobniony pokarm trafia do gardło (ruchy robaczkowate)żołądka.
Nauczyciel wskazuje na foliogramie kolejne części układu pokarmowego: żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube i omawia ich funkcje
Otwórzcie podręczniki na str.131 i przeczytajcie akapit2 zaczynający się od słów „Do dwunastnicy…” i poszukajcie odp. na pytanie Jakie przewody uchodzą do dwunastnicy?
Nauczyciel rozdaje uczniom kartki z zadaniem. Proszę przyporządkować opisy do pasujących części układu pokarmowego.
Prawidłowe odżywianie się jest jednym z głównych czynników wpływających na utrzymanie przez człowieka dobrego stanu zdrowia. Wskutek niewłaściwego odżywiania zwiększa się liczba osób z nadwagą i otyłością, a także różnymi chorobami np. miażdżyca tętnicnadciśnienie tętnicze cukrzycaosteoporozapróchnica zębówchoroby trzustki, wątroby.
Jak możemy zapobiegać chorobom układu pokarmowego?
Nauczyciel zadaje pytania-co się dzieje z pokarmem w jamie ustnej?-jakie znacie rodzaje zębów- jak nazywają się ruchy przełyku, które pozwalają na przesuwanie pokarmu do żołądka?-jakie 2 gruczoły należą do układu pokarmowego
Ułóż krzyżówkę ze słowem TRAWIENIE i wyjaśnij znaczenie tego słowa.
Przywitanie nauczyciela.
Wskazany uczeń odpowiada na pytanie. Odżywianie to dostarczenie każdej żywej kom organizmu takich substancji, jakich potrzebuje organizm do wzrostu i rozwoju.
Zgłaszający się uczeń odpowiada na pytanie. Oznacza to iż człowiek musi pobierać pokarm z otoczenia.
Wskazany uczeń odpowiada na pytanie. Są to białka, cukry(węglowodany),tłuszcze, woda i sole mineralne, witaminy.
Wskazany uczeń odpowiada: Białka- aminokwasy, cukry- cukry proste, tłuszcze- glicerol i kwasy tłuszczowe.
Uczniowie uzupełniają schemat podczas omawiania układu pokarmowego człowieka.
Uczniowie odpowiadają na pytania.
Język, zęby
Uczniowie rysują schemat w zeszycie.
Przewód trzustkowy i wątrobowy.
Uczniowie rozwiązują zadanie, po czym sprawdzają wspólnie z nauczycielem.
-nie jeść zbyt gorących posiłków-dużo spacerów-nie objadać się w nocy-nie spożywać alkoholu-ograniczona ilość słodyczy-dużo surówek-jedzenie owoców
Rainhardt