kurczak piwno cebulowy.odt

(10 KB) Pobierz

Kurczak piwno-cebulowy

Składniki:

 - 2 całe piersi z kurczaka

 - opakowanie zupy cebulowej w proszku

 - szklanka jasnego piwa

 - 2-3 łyżki masła

 - 2 łyżki majonezu

 - pieprz, sól

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przeciąć na pół a następnie wzdłuż, natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu, posmarować cienko majonezem a następnie obtoczyć w sproszkowanej zupie cebulowej.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego łyżką masła i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C..

Piec 45 min, często obficie skrapiać piwem, od czasu do czasu smarować resztą stopionego masła.

Podawać z surówką, frytkami.

Moje uwagi:

Zdecydowanie zalecam pieczenie kurczaka według podanego czasu czyli : 45 min, wtedy panierka na kurczaku będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Moja panierka nie była ,aż tak chrupka, gdyż zmniejszyłam czas pieczenia, ale zupełnie nie wpłyneło to na smak potrawy :)



Zgłoś jeśli naruszono regulamin