Krem z białej czekolady
Składniki:
125 g białej czekolady 400 ml śmietanki 36% pół łyżeczki cynamonu 6 żółtek 200 ml marmolady morelowej
Jak przygotować:
1. Czekoladę rozpuść nad garnuszkiem z wrzącą wodą lub w mikrofalówce.2. Śmietankę rozgrzej w garnku ze szczyptą cynamonu. Zdejmij czekoladę z ognia.3. Żółtka dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj. Zalej gorącą śmietanką4. Przelej krem do garnka i rozgrzej na małym ogniu do 82 st (czyli aż krem będzie się trzymał spodu łyżki). 5. Wsyp dużo kostek lodu do dużej miski.6. Przelej krem przez sitko do średniej miseczki i natychmiast wstaw ją do miski z lodem. Kiedy ostygnie, przelej do płaskich kokilek. Wstaw do lodówki na 4 godziny.7. Podawaj z rozpuszczoną w garnuszku marmoladą morelową
Birdosz