Przepisy na letnie napoje alkoholowe.doc

(56 KB) Pobierz
Piwo z cytryną

Piwo z cytryną. 

 

1 butelka (0,33 l) jasnego piwa,

1 1/2 kieliszka winiaku (60ml),

1 łyżeczka cukru pudru,

1 łyżeczka soku z cytryny,

szczypta gałki muszkatołowej

 

Do oziębionej szklanicy wsypać cukier, dodać

soku z cytryny i winiak. Wymieszać. Następnie

wlać zimne piwo i posypać je gałką.

Piwo z miodem.^ 1 szklanka jasnego piwa,

2 łyżki miodu,

1/2  łyżeczki mąki ziemniaczanej,

1 kieliszek (40 ml) whisky lub wódki,

szczypta mielonego cynamonu,

 

Piwo zagrzać z miodem i cynamonem. Doprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką  ilością piwa i podgrzać. Gdy płyn się zgęści, zdjąć go z ognia, ostudzić i dodać alkohol. Napój podawać schłodzony.  Piwo z szampanem.’ 2 części jasnego piwa,

1 część wytrawnego szampana

 

Do szklanicy wlać zimne piwo, a następnie

szampan z lodu. Przygotować tuż przed podaniem.  Piwo z miętą.“ SPOSÓB 1:

1 butelka (0,33 l) jasnego piwa,

5-6 świeżych listków mięty,

1/2 łyżeczki cukru,

 

Piwo wymieszać z cukrem, dodać listki mięty, przelać

do hermetycznie zamkniętego naczynia i pozostawić

30 minut na dolnej półce lodówki. Podawać dobrze

ochłodzone.

 

SPOSÓB 2:

1 butelka (0,33  l) jasnego piwa,

1-1/2 łyżeczki syropu miętowego,

 

Do zimnego piwa wlać syrop miętowy i wymieszać.

 

 

  Piwo z campari.  1 butelka (0,33 l) jasnego piwa,

1-1/2 kieliszka (60 ml) campari,

 

Do dużej szklanicy wlać campari, a następnie zimne piwo.

Zamieszać napój i podawać zimny.  Gorący napój czekoladowy.= 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,

4 łyżki cukru,

1 1/2 szklanki wódki czystej,

1 łyżka miodu.

 

Cukier podgrzewać na małym ogniu, aż zrobi się karmel.

Wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, wymieszać, dodać miód

i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu,

stale mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Zdjąć garnek z ognia, wlać wódkę, zamieszać, podpalić

płyn i natychmiast przykryć garnek pokrywką. Gorący

płyn nalewać do filiżanek, stale mieszając.

Gorzką czekoladę można zastąpić mleczną, z dodatkiem

5 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego.  Napój brzoskwiniowy.( 800g brzoskwiń świeżych lub z puszki,

4 kiwi,

1/8 l soku z cytryny,

1 l soku brzoskwiniowego,

1,5 l gazowanej lemoniady cytrynowej,

kostki lodu,

 

Świeże brzoskwinie zalać wrzątkiem, przelać zimną wodą,

zdjąć skórkę. Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu,

pokroić na cząstki. Kiwi obrać, przepołowić, pokroić na

cienkie plasterki. Owoce zalać sokiem z cytryny, odstawić

na godzinę. Owoce włożyć do wazy, wlac sok

brzoskwiniowy, lemoniadę i ewentualnie odcedzony syrop

z brzoskwiń. Podawać w wysokich szklankach,schłodzony

kostkami lodu.

  Koktajl miętowy.* 80 ml likieru miętowego,

sok z cyrtyny,

cukier puder,

kostki lodu,

woda sodowa,

świeża mięta,

 

Brzegi szklanek delikatnie zanurzyć w soku z cytryny,

a następnie w cukrze pudrze. Kostki lodu wrzucić do

szklanek, wlać likier miętowy. Dopełnić wodą sodową,

udekorowac kilkoma listkami mięty.

Niespodzianka.N 120 ml wiśniówki,

40 ml likieru malinowego,

40 ml likieru-kremu truskawkowego,

2-3 żółtka,

 

Wiśniówkę mocno schłodzić. Do dużych kieliszków

koktajlowych wlać alkohole, wymieszać, żółtka ułożyć

delikatnie na powierzchni koktajlu.

Do każdego kieliszka dobrze jest podać widelczyk, którym

można zamieszać koktajl przed wypiciem.  Cherry Cream.+ 120 ml likieru czereśniowego lub cherry,

40 ml wiśniówki,

łyżka cukru pudru,

łyżeczka śmietany,

kostki lodu,

owoce z konfitury,

 

Kostki lodu wrzucić do shakera, dodać cukier puder,

śmietanę i alkohole. Wymieszać, bardzo mocno

wstrząsając. Podawać w kieliszkach do wina, dekorować

owocami.  Curacao niebieskie.Ĺ 20 ml Curacao niebieskiego,

60 ml ginu,

1/2 łyżeczki soku z cytryny,

kostki lodu,

 

Alkohole i sok z cytryny wymieszać. Wlać do kieliszków

koktajlowych z pokruszonym lodem.

Podawać ze słomką.  Curacao pomarańczowe.              40 ml wytrawnego Curacao,

2 łyżeczki syropu z cukru,

sok z połówki cytryny,

tonik,

kostki lodu,

pomarańcza,

 

Do shakera włożyć lód, dolać Curacao i sok z syropem,

wymieszać. Wlać do koktajlowych kieliszków, dopełnić

tonikiem, przybrać cząstkami pomarańczy.              Poziomka.đ kostki lodu,

40 ml likieru poziomkowego,

40 ml koniaku,

20 ml likieru-kremu porzeczkowego,

 

Do shakera włożyć kostki lodu, wlac likier i koniak, dodać

krem, potrząsając, wymieszać.

Podawać w dużych kieliszkach koktajlowych ze słomką.  Wódka - tini.a 2-3 kostki lodu,

40 ml wódki czystej, np. Wyborowej,

10 ml wytrawnego wermutu,

2 krople angostury,

skórka z cytryny,

koktajlowa cebulka,

 

Kostki lodu wrzucić do dzbanka koktajlowego.

Dolać wódkę, wermut, wkropić angosturę, wymieszać

łyżką koktajlową.

Podawać w kieliszku z cebulką i skórką cytryny,

udekorować słomką lub pałeczką koktajlową.  Vodka on the Rocks.ű 100 ml wódki Wyborowej,

3-4 kostki lodu,

 

Przygotować szklankę o pojemności 180-200 ml,

z grubym dnem i wielokątnymi ściankami.

Mocno schłodzoną lub nawet zmrożoną wódką zalać

kostki lodu.

Udekorować spiralką cienko pokrojonej skórki z cytryny.  Napój pomarańczowy.  2 l soku pomarańczowego w kartoniku,

1 l wody gazowanej,

8 plasterków cytryny,

4 łyżki syropu owocowego (np. grejpfrutowego).

 

Sok pomarańczowy połączyć z syropem, dodać plasterki

cytryny i dobrze wymieszać. Przed podaniem wlać wodę

gazowaną, jeśli to możliwe oziębioną.   Likier "Wisielec".ţ duża pomarańcza,

litr czystej białej wódki,

kilka goździków,

250 g cukru w kostkach.

 

Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru,

mieszać, dopóki się nie rozpuszczą. Pomarańczę umyć,

sparzyć, osuszyć. Grubą nić przewlec w dwóch miejscach,

by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.

W pomarańczę wbić 2 - 10 goździków, zależnie od

intensywności aromatu,jaką chcemy uzyskać.Pomarańczę

podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.

Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.

Nasz Toddy.ď winiak Lux - 20 ml,

Krupnik - 20 ml,

przegotowana gorąca woda - 120 ml,

pół plasterka pomarańczy.

 

Do kielicha wlać winiak, Krupnik i wodę. Napój powinien

sięgać do 3/4 wysokości naczynia. Do środka włożyć pół

plasterka pomarańczy.  Kawa baru kolumnowego.* Krupnik - 20 ml,

winiak Lux - 20 ml,

Cherry Cordial (popularna wódka wiśniowa) - dash (8 - 10

kropli),

kawa - 120 ml,

cukier - 1 łyżeczka,

bita śmietana - 5 łyżeczek.

 

Na dno kielicha wsypać cukier.  W innym naczniu

zaparzyć mocną kawę i wlać napar do kielicha. Dodać

Krupnik, winiak i energicznie zamieszać. Na wierzch

wyłożyć bitą śmietanę i skropić ją Cherry Cordialem.

Koktajl ustawić na talerzyku i podać z łyżeczką do herbaty.

UWAGA : koktajl ten przyrządza się w kielichu do

podawania napojów gorących lub porcelanowej filiżance. Wersal.F likier Cointreau - 20 ml,

rum Bacardi - 20 ml,

sok ze świeżej cytryny - 10 ml,

woda "Perriere"(niegazowana, można zastąpić inną) -40ml

pastis - 1 dash (8 - 10 kropli).

 

Do shakera wrzucić parę kostek lodu, wlewać ingrediencje

w następującej kolejności : sok z cytryny, likier, rum, pastis,

woda. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać 10 sekund,

aby składniki dokładnie się połączyły i schłodziły.

Następnie zawartość shakera przelać przez sitko do

kieliszka koktajlowego. Kielich udekorowwać ćwiartką

cytryny z fantazyjnie przyszpiloną czerwoną wisienką

koktajlową i świeżymi listkami mięty.

 

Cointreau (czyt. kuętro) - francuski biały likier

pomarańczowy,

Bacardi (czyt. bakardi) - lekki rum kubański o mocy 40%,

pastis (czyt. pasti) - anyżowy aperitif,który po rozcieńczeniu

z wodą nabiera mlecznego zabarwienia.

  Prezydencka brandy.´ winiak Lux - 40 ml,

sok ze świeżej pomarańczy - 120 ml,

syrop Grenadine - 1 dash (8 - 10 kropli).

 

Do shakera wrzucić parę kostek lodu i wlewać

ingrediencje w następującej kolejności : sok z pomarańczy

syrop, winiak. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać

15 sekund, aby składniki dokładnie się połączyły i

schłodziły. Do dużej koniakówki włożyć 4 kostki lodu.

Napełnić kieliszek, przecedzając koktajl przez sito. Brzeg

kieliszka udekorować grubym plastrem pomarańczy

ozdobionym czerwoną wisienką koktajlową.

 

winiak Lux - polska wódka o mocy 43%, otrzymana ze

spirytusu rektyfikowanego z dodatkiem destylatu winnego,

syrop Grenadine (czyt. grenadin) - syrop z owocu granatu.

Caipirinha. Cachaca - 80 ml,

cukier brązowy - 1 łyżka,

owoc limy - 1 szt.,

kostki lodu - 10 szt.

 

Na dno szklanki do wisky wsypać cukier i włożyć

pokrojoną na ćwiartki limę. Drewnianą łyżką lub tłuczkiem

lekko ugnieść owoc, aby puścił sok. Między cząstkami

owocu, przy ściance naczynia umieścić rurkę koktajlową.

Kostki lodu zawinąć w czystą ściereczkę i rozkruszyć na

drobne kawałki. Rozdrobnionym lodem wypełnić po

brzeg szklanicę. Cachacę nalewać ostrożnie, kierując

strumień na środek "góry lodowej".

 

Cachaca (czyt. kaszasa) - brazylijska wódka produkowana

ze świeżego soku z trzciny cukrowej,

Bacardi (czyt. bakardi) - jasny, lekki rum kubański.  Flut.– likier Apricot Brandy - 20 ml,

szampan biały wytrawny - 20 ml,

sok z pomarańczy - 30 ml,

sok z cytryny - 10 ml,

syrop Grenadine - Dash (8-10 kropli).

 

Do kielicha wlać po kolei : sok z pomarańczy, sok z cytryny

syrop Grenadine, Apricot Brandy i energicznie wymieszać

łużeczką barową lub szpatułką. Następnie kieliszek

uzupełnić szampanem (lub winem musującym) do 3/4 jego

wysokości. Brzeg kieliszka udekorować plasterkami limy.

Na plastykową szpadkę nadziać 2 winogrona  - zielone i

fioletowe - i wpiąć ją w plasterek limy.

 

likier Apricot Brandy (czyt, eiprikot brendy) - likier morelowy

syrop Grenadine (czyt, grenadin) - syrop z owocu granatu.  Vodka a la menthe.h 2-3 kostki lodu,

40 ml wódki żytniej,

60 ml białego likieru miętowego np. Creme de Menthe,

40 ml soku z cytryny,

zielona wisienka koktajlowa,

 

Kostki lodu wrzucić do shakera razem z wódką, likierem

i sokiem cytrynowym, wymieszać.

Wisienkę umieścić na dnie wysokiej szklanki koktailowej,

wlać napój z shakera. Podawać z pałeczką lub słomką

koktajlową.

Tom Collins.ň Old Tom Gin - 40 ml,

sok z cytryny - 30 ml,

woda sodowa - 150 ml,

1 łyżeczka cukru pudru,

po jednej ćwiartce cytryny, pomarańczy i limy,

2 wisienki maraskino.

 

Do shakera wrzucić parę kostek lodu, wlać dżin i wsypać

cukier puder. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać

nim 15 sekund, aby składniki dokładnie się połączyły

i schłodziły. Do wysokiej, wąskiej szklanki wkładać na

przemian : kostki lodu, ćwiartki owoców i wisienki, tak aby

uzyskać kolorową kompozycję. Przelać przez sitko

zawartość shakera i dopełnić wodą sodową.

 

gin (czyt. dżin) - angielska bezbarwna wódka jałowcowa,

znana jako London Dry Gin (o mocy 38 - 43%).

lima (limeta) - owoc drzewa limon, mniejszy od cytryny,

o żółtozielonej skórce i bardzo kwaśnym miąższu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin