Pizza z cebulą i boczkiem
Składniki
ciasto:250 g mąki pszennej13 g drożdżymała szczypta cukru175 ml wody pół na pół z mlekiem (letnia temperatura)szczypta soli1 łyżka oliwy z oliweksos:300 ml śmietanki 18%4 cebulekilka plastrów boczkuser typu pizzarella/mozarellasólpieprz
Drożdże pokruszyć do miseczki i posypać cukrem. Wymieszać z kilkoma łyżkami letniej wody i 3 łyżkami mąki. Gotowy rozczyn przykryć czystą ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (np. piekarnik rozgrzany do 50 st C). Po 2 kwadransach przesiewamy do miski mąkę, robimy dołek i wlewamy do niego rozczyn, sól oraz oliwę. Zagniatamy ciasto dodając resztę letniej wody (ile wyjdzie, ciasto powinno być jędrne i ścisłe, jednak nie może być zbyt klejące i zbyt suche). Zagniatamy ok. 15 minut, a kiedy elastyczne i jednolite przybierze formę kuli przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego (maksimum 50 st.) piekarnika na 30-45 minut.Na patelni z boczku zesmażamy skwarki, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i szklimy mieszając. Zdejmujemy do salaterki na bok. Na tą samą patelnię wylewamy śmietankę, solimy, pieprzymy i smażymy aż zgęstnieje.Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na dużą piekarnikową blachę posmarowaną oliwą z oliwek. Smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy tartym serem typu mozarella (pizzarella). Na wierzchu równomiernie wykładamy cebulę z boczkiem. Wkładamy do nagrzanego do maksimum piekarnika i pieczemy ok10-12 minut, aż wszystko ładnie się przyrumieni.Po wyjęciu z pieca, zsuwamy pizzę na deskę i pozwalamy jej chwilę odpocząć i odparować. Po pokrojeniu również możemy poczekać kolejne 2-3 minuty. Pizza nie wystygnie, ale ciasto nabierze odpowiedniej kruchości - będzie można je jeść w sposób najprzyjemniejszy, czyli rękami, bez obawy, że ciasto będzie się składać w rękach, a dodatki spadną.
Birdosz