Pizza.pdf

(769 KB) Pobierz
5743607 UNPDF
Pizza
Składniki:
ciasto:
45 dag mąki
4 dag drożdży
2 łyżki oleju
sól
wierzch:
25 dag mięsistych pomidorów
15 dag wędzonej szynki
cebula
15 dag żółtego sera (np. cheddara lub goudy)
po kawałku papryki żółtej i czerwonej
keczup
oregano lub przyprawa do pizzy, sól
Drożdże rozprowadź kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlej do mąki i posól. Dolewając po trochu
wody (mniej więcej 3/4 szklanki), wyrób elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj olej.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją
objętość).
Teraz obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w
talarki (nie zapomnij o usunięciu pestek). Ser pokrój na niezbyt grube plastry lub zetrzyj na tarce
o dużych oczkach. Paprykę pokrój w krótkie słupki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na niezbyt gruby
(0,5-1 cm) placek i ułóż go w dużej natłuszczonej blasze (lub w dwóch okrągłych formach o
średnicy około 25 cm).
Posmaruj placek trzema łyżkami keczupu, ułóż na nim plastry szynki, a także cebulę wymieszaną
z pomidorami i paprykę. Posyp oregano i żółtym serem.
Wstaw do gorącego (180°C) piekarnika i piecz 25 minut. Podawaj z keczupem i surówką z sałaty.
5743607.007.png 5743607.008.png
Pizza domowa
Składniki na 6 porcji:
ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
0,3 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
nadzienie:
50 dag twardego żółtego sera
2 cebule
20 dag przecieru pomidorowego
15 dag różnych wędlin
2-3 jajka ugotowane na twardo
20 dag pieczarek
łyżka stołowa masła
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Mleko i olej ubij mikserem lub widelcem, dodaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w
niewielkiej ilości octu.
Dużą okrągłą tortownicę wysmaruj olejem i wyłóż na nią ciasto (możesz też wykleić ciastem
płaską kwadratową blachę). Posmaruj ciasto oliwą a następnie warstwami wykładaj kolejno
poszczególne składniki nadzienia: jedną czwartą startego żółtego sera, cebulę pokrojoną w
cienkie krążki, rozsmaruj połowę przecieru pomidorowego, ułóż drobno pokrojone paseczki
wędlin, następną porcję sera, plasterki ugotowanych na twardo jaj oproszonych solą i pieprzem,
ugotowane lub marynowane i pokrojone w plasterki grzybki, znowu przecier pomidorowy i resztę
sera.
Na wierzchu, dla dekoracji, połóż na pizzy dwie szprotki z puszki i rozłóż plastry pomidorów.
Posyp drobno posiekaną zieleniną i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj pizzę, aż ser się
roztopi i się zarumieni.
5743607.009.png 5743607.010.png
Pizza ekspresowa
Składniki na 4 porcje:
8 kromek pszennego chleba tostowego
40 dag pieczarek, 4 pomidory
mała cebula, 3 łyżki oleju
4 trójkąciki sera topionego kremowego (bez dodatków)
sól, pieprz
Pieczarki oczyść (młodych kapeluszy nie obieraj ze skórki), opłucz, odsącz i drobno pokrój.
Cebulę obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną połową oleju. Gdy cebula zrobi się
złocista, dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem. Pomidory umyj i pokrój w plasterki.
Na dużej formie wysmarowanej resztą oleju rozłóż pojedynczą warstwą pieczywa, kromkę tuż
obok drugiej. Wyłóż teraz pieczarki, przełóż pomidorami i pokrojonymi w cieniutkie plasterki
serkami. Posyp tymiankiem, skrop olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 15
minut. Ser powinien się stopić, a spód pizzy lekko zrumienić. Podawaj na ciepło z dodatkiem np.
zielonej sałaty.
Pizzę możesz przyrządzać z innymi dodatkami, np. resztkami wędlin lub pieczonego mięsa, rybą
wędzoną jajami ugotowanymi na twardo.
5743607.001.png 5743607.002.png
Pizza florencka
Składniki:
ciasto: 30 dag
mąki 2 łyżki
oleju
2 dag drożdży
1/3 szklanki mleka
szklanka wody tłuszcz
do formy, sól wierzch:
3 cebule
3pomidory
4 dag kaparów
4 łyżki oleju
12 dag żółtego sera ementalskiego
tymianek, bazylia pieprz, sól
Ciasto drożdżowe wyrób, po czym odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Cebulę obierz, opłucz,
pokrój na półplasterki, a potem podsmaż na oleju. Pomidory sparz, dokładnie obierz ze skórki i
pokrój na równe cząstki.
Wyrośnięte ciasto ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, ułóż na nim cebulę i pomidory, całość
posyp opłukanymi kaparami, przyprawami i startym serem. Teraz polej resztą oleju. Pizzę piecz w
gorącym piekarniku przez 20 minut.
5743607.003.png 5743607.004.png
Pizza neapolitańska
Składniki:
ciasto:
30-35 dag mąki
1,5 dag drożdży
około pół szklanki wody
2 łyżki oleju
tłuszcz do formy, sól
wierzch:
50 dag pomidorów
mała puszka koreczków anchois
5 łyżek oleju
kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek
15 dag żółtego sera cheddar lub podlaskiego
oregano, majeranek
pieprz, sól
Z podanych składników wyrób dość twarde i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe. Odstaw je do
wyrośnięcia na godzinę. Następnie lekko zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość około
5 mm. Wyłóż nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 26-28 cm),
formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Następnie ciasto posmaruj olejem i na całej powierzchni
ponakłuwaj widelcem. Teraz odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, uduś w oleju, potem posól, oprósz pieprzem, odparuj sok i
przestudź.
Ciasto ponownie posmaruj olejem, ułóż na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki
anchois. Możesz je teraz przybrać oliwkami i plasterkami lub wedle uznania - wiórkami sera.
Całość oprósz solą i innymi przyprawami, po czym dodaj resztę oleju.
Pizzę wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut. Podawaj na gorąco, pokrojoną jak tort.
5743607.005.png 5743607.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin