Risotto Iśki :)
Trudność: łatwy przepisSkładniki
•
2 szklanki ryżu
puszka groszku zielonego
puszka kukurydzy
15-20 dag pieczarek
cebula
por
sól, pieprz, curry lub gałka muszkatołowa (w zależności od upodobań)
olej
trochę tartego żółtego sera do posypania
Etapy przygotowania
1.
Ryż ugotować "na sypko".
2.
Pieczarki, pora, cebulę po oczyszczeniu i pokrojeniu podsmażyć na oleju.
3.
Do ryżu dodać odsączoną kukurydzę, groszek, podsmażone pieczarki, pora, cebulę. Wymieszać. Doprawic solą, pieprzem, gałką muszkatołową lub curry.
4.
Ryż z warzywami przełożyć do żaroodpornego, wysmarowanego olejem naczynia, posypać tartym serem i zapiekać tak długo, aż ser się rozpuści.
5.
Podaję je z pomidorami, przybrane natką pietruszki. Smacznego :)
Birdosz