Risotto z owocami morza.doc

(40 KB) Pobierz
Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Drukuj

E-mail

 

Napisał Tinca   



Składniki:
- 50 dag mrożonej mieszanki owoców morza
- 25 dag ryżu (2 torebki),
- 6 łyżek oleju,
- średnia cebula,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki estragonu,
- 5 ziarenek pieprzu naturalnego,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 2 łyżki białego
- wina wytrawnego, sól

Wykonanie:
Do 4 szklanek wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, zioła prowansalskie, pieprz naturalny, estragon, sól i liście selera; gotować ok. 10 min.
Do tak przygotowanego wywaru wrzucić zamrożone owoce morza i poczekać, aż się zagotują.
Osączyć je na sicie, a wywar przecedzić.
Na mocno rozgrzanym oleju smażyć cebulę i ryż, dopóki się nie zeszklą. Zwiększyć ogień, wrzucić owoce morza, krótko je obsmażyć, a następnie zalać wywarem. Postawić potrawę na małym ogniu i gotować do całkowitego wchłonięcia się wywaru (ok. 10 min).
Dolać wino, przykryć i dusić jeszcze przez 5 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin