Risotto z owocami morza
Napisał Tinca
Składniki: - 50 dag mrożonej mieszanki owoców morza - 25 dag ryżu (2 torebki), - 6 łyżek oleju, - średnia cebula, - 10 ziarenek ziela angielskiego, - 2 liście laurowe, - pół łyżeczki ziół prowansalskich, - pół łyżeczki estragonu, - 5 ziarenek pieprzu naturalnego, - 2 gałązki selera naciowego, - 2 łyżki białego - wina wytrawnego, sól Wykonanie: Do 4 szklanek wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, zioła prowansalskie, pieprz naturalny, estragon, sól i liście selera; gotować ok. 10 min. Do tak przygotowanego wywaru wrzucić zamrożone owoce morza i poczekać, aż się zagotują. Osączyć je na sicie, a wywar przecedzić. Na mocno rozgrzanym oleju smażyć cebulę i ryż, dopóki się nie zeszklą. Zwiększyć ogień, wrzucić owoce morza, krótko je obsmażyć, a następnie zalać wywarem. Postawić potrawę na małym ogniu i gotować do całkowitego wchłonięcia się wywaru (ok. 10 min). Dolać wino, przykryć i dusić jeszcze przez 5 minut.
Birdosz