Aidza z kulkami miesnymiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.200 g baraniny lub cieleciny bez kosci,4 jaja,100 ml oliwy,2 lyzki przecieru pomidorowego,1 lyzka harissy (przepis w "ogolne"),1 lyzeczka mielonego czarnego pieprzu,1 lyzeczka mielonych ziaren kolendry,4 obrane zabki czosnku,1 lyzeczka mielonego kminku,1 lyzeczka ostrej mielonej papryki,garsc ususzonych i startych na proszek lisci miety,sol.1. Mieso umyc, osuszyc, pokroic w niewielkie kawalki, nastepnie drobno posiekac. Osolic, dodac mielona kolendre, pieprz i miete. Wymieszac starannie iodstawic na 10 min.2. Z przygotowanego miesa formowac kulki, wielkosci orzecha wloskiego. Na patelni rozgrzac silnie polowe oliwy. Obsmazyc na niej kulki ze wszystkichstron, na zloty kolor. Zdjac z patelni i osaczyc.3. W plaskim rondlu rozgrzac reszte oliwy. Dodac przecier pomidorowy, mielonapapryke, kminek, czosnek i harisse. Zalac 200 ml wody i gotowac na srednimogniu 5-6 min. Dodac obsmazone kulki miesne.4. Wbic na to kolejno jaja i osolic je. Trzymac na bardzo malym ogniu ok. 10min, poki nie zetna sie bialka. Podawac bardzo gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 14.
ankhis