Dymek z piana i truskawkami.doc

(25 KB) Pobierz
DYMEK Z PIANĄ I TRUSKAWKAMI

 

 

 

                     DYMEK Z PIANĄ I TRUSKAWKAMI

 

 

 

Ciasto:

3 szkl. mąki

6 żółtek

37,5 dag Kasi

1 łyżeczka cukru pudru

½ proszku do pieczenia

Wierzch:

6 białek

1,5 szkl. cukru

3 łyżki ziemniaczanki

1 łyżka kakao

½ łyżeczki soku z cytryny

0,75-1 kg truskawek

 

              Mąkę posiekać z Kasią, dodać żółtka, proszek, cukier puder. Zagnieść ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałym wylepić spod tortownicy.

 

              Truskawki opłukać i oczyścić. Pokroić na połówki i układać na cieście. Oprószyć lekko kakao. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

 

              Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na 2 części. Jedną zatrzeć na „pazurkach” na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec 40-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin