Zakopiańskie kołacze z twarogiem.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • 1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, mleko, 4 jaja, 3/4 szkl. cukru, • 60 dag tłustego twarogu, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy. WYKONANIE: 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trochę ciepłego mleka i 2- 3 łyżki mąki. Odtawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać, dodać rozczyn i wbić 2 jaja. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. 3. Twaróg utrzeć z masłem, dodać 2 jaja, cukier i cukier waniliowy. Z ciasta formować kołacze. W środku zrobić wgłębienie i włożyć w nie masę twarogową. 4. Kołacze układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej maką. Każdy kołacz posmarować roztrzepanym żółtkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin