Warzywne kulki .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: seler korzeniowy 4 łodygi selera naciowego 20 dag bryndzy ogórek pół pęczka rzodkiewek kilka liści sałaty 5 łyżek posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek) sól pieprz WYKONANIE: Seler korzeniowy obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Łodygi selera naciowego umyć, obrać z włókien. Zielone listki odłożyć do dekoracji, łodygi drobno posiekać. Bryndzę rozetrzeć na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać utarty seler korzeniowy oraz posiekane łodygi selera naciowego, wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w posiekanej zieleninie, wstawić do lodówki. Ogórek, rzodkiewki i liście sałaty umyć, osuszyć. Ogórek i rzodkiewki pokroić w plasterki. Liśćmi sałaty wyścielić półmisek, na sałacie ułożyć selerowe kulki. Potrawę ozdobić plasterkami ogórka, rzodkiewką i odłożonymi listkami selera naciowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin