Zupa wiosenna z jabłkiem .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 2 pęczki dymki ze szczypiorkiem 3 twarde i najlepiej kwaśne jabłka średniej wielkości spora łyżka margaryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki białego wina wytrawnego KNORR Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem szklanka śmietany 18% sól świeżo zmielony, czarny pieprz WYKONANIE: Kostki Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem zalać 4 szklankami wrzątku i dokładnie rozpuścić. Dymkę dokładnie umyć i posiekać razem ze szczypiorem na niezbyt drobne kawałki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasiennie. Czosnek obrać i zmiażdżyć z połową łyżeczki soli. Na patelni rozgrzać margarynę, lekko zeszklić dymkę ze szczypiorem, dodać następnie jabłka i czosnek, dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Składniki przełożyć do garnka, dodać wino, rozpuszczony Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem i gotować pod przykryciem przez 5-8 minut - aż wszystkie składniki będą miękkie. Całość dokładnie zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smakuje wybornie z bagietką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin